Zenica

Sigurnost uslov za kvalitetno obrazovanje

Sigurnost uslov za kvalitetno obrazovanje
Sigurnost uslov za kvalitetno obrazovanje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sigurnost uslov za kvalitetno obrazovanje- Javnost BiH je šokirana povodom česte pojave vršnjačkog nasilja u školskim ustanovama. Mi kao Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini osjećamo moralnu odgovornost da osudimo svaki oblik vršnjačkog nasilja te usmjerimo pozornost javnosti na važnost ovog problema i njegove prevencije.

Apelujemo na istražne organe da svoj posao obave profesionalno, a na nama kao društvu je da u budućnosti brinemo za sigurnost učenika. Moramo naglasiti da je očito koliko je problem vršnjačkog nasilja zastupljen u školskim ustanovama. Škola kao jedna od ključnih ustanova u razvojnom periodu djeteta mora pružiti zaštitu i podršku jer je kako obrazovna tako i odgojna institucija. U školskim ustanovama se mora djelovati preventivno, baviti se uzrocima vršnjačkog nasilja, za što nemamo adekvatno osoblje. Kao mjeru predlažemo dodatnu edukaciju osoblja. Zbog savremenog načina života i pristupa raznim informacijama, potrebno je veću pažnju posvetiti praćenju mentalnog zdravlja učenika, što trebaju raditi kvalificirane osobe.

Žalosno je što Bosna i Hercegovina nema podatke o zastupljenosti vršnjačkog nasilja, što nam ukazuje na to da se evaluaciji odgoja i ponašanja učenika ne posvećuje pažnja.

Smatramo da se ovaj problem može riješiti samo zajedničkom saradnjom učenika, roditelja, te nastavnog osoblja i menadžmenta škola.Vrijeme je da počnemo djelovati, a ne da se, kao i obično, bavimo posljedicama. Ovakva događanja u obrazovnim institucijama predstavljaju alarm kad je u pitanju obrazovanje i neophodnost da se fokus reformi stavi na obrazovanje. Stoga apelujemo da nadležne vlasti poduzmu konkretne mjere kad je u pitanju obrazovni i odgojni sistem BiH koji mora biti zasnovan na uzajamnom poštovanju, razumijevanju, demokraciji, toleranciji i jednakosti. Školski sistemi se trebaju boriti protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije. Srednjoškolci imaju pravo na sigurnu sredinu za učenje.

Spremni smo da u narednom periodu naš direktan kontakt sa srednjoškolcima stavimo na raspolaganje svim institucijama, grupama i pojedincima koji žele raditi na rješavanju ovog problema.

Ahmed Jašarević,
Odsjek za komunikacije i odnose sa javnošću LT Zenica ASuBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno