Info

Šestorka povlaštenih podijelila preko 621.000 KM iz budžeta BiH

Šestorka povlaštenih podijelila preko 600.00 KM iz budžeta BiH
Šestorka povlaštenih podijelila preko 600.00 KM iz budžeta BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šestorka povlaštenih podijelila preko 621.000 KM iz budžeta BiH- Trošenje sredstava iz tekuće budžetske rezerve BiH i dalje je otvorena rana transparentnosti trošenja novca poreskih obveznika. Umjesto hitno i vanredno, trošilo se nacionalno, regionalno i stranački – glavna je zamjerka bh parlamentaraca na prošlogodišnju raspodjelu budžetske rezerve.

Na oštrici kritike posebno se našla činjenica da je šestorka povlašćenih, tri člana Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika, podijelila 621 hiljadu maraka po sopstvenom nahođenju.

Umjesto za finansiranje hitnih i vanrednih izdataka, bh. budžetska rezerva i prošle godine uglavnom je dijeljena vjerskim zajednicima, nevladinim organizacijama, sportskim kolektivima, pojedincima – za sancije i uređenja, organizovanje različitih manifestacija, pa čak i za izradu promotivnih materijala i diplomskih radova.

Sredoje Nović, predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda BiH je istakao da nijedno od ovih dodijeljenih sredstava niti je hitno, niti su vanredni, niti su program koji su trebali biti uvršteni u budžet.

“Raspolagati tuđim novcem na ovaj način je strašno. Pitamo li se mi gdje je sada tužilaštvo”, ističe Nović.

A da se raspolagalo jeste – bar u prošloj godini. Od 6,7 miliona maraka budžetske rezerve, Savjetu ministara na raspolaganju je bio 6,1 milion, dok su povlašćeni – članovi Predsjedništva i kolegijuma Savjeta ministara imali pravo na interventno trošenje ukupno 621.000 maraka. Po svojim, ko zna kakvim kriterijumima, ako ih je i bilo.

Halid Genjac, delegat u Klubu Bošnjaka u Domu naroda BiH dodaje da članovi Predsjedništva pojedinačno imaju po 124 hiljade, a članovi Savjeta ministara svako pojedinačno oko 82 hiljade maraka na raspolaganju.

“Nigdje u svijetu nećete naći da šest ljudi ima pravo da troši sredstva i da nikoga ništa ne pita. Onda nađete da neke organizacije dobijaju novac po dva osnova iz iste tekuće rezerve, a niko nikome se ništa ne objašnjava”, kaže Nebojša Radmanović, delegat u Klubu Srba u Domu naroda BiH.

Činjenica da su pojedine institucije koje su dobile sredstva iz budžetskih grantova koji se posebno regulišu, ponovo dobijale sredstva iz tekuće rezerve posebno je zaboljela parlamentarce.

Može li se stati u kraj pojavi da se narodnim parama prave hadžije?

“Mi trebamo prilikom usvajanja sljedećeg budžeta na ovoj stavki ostaviti nulu ili urediti da ta budžetska rezerva koja postoji, u slučaju da se ne iskoristi za vanredne ili neke druge okolnosti, da bude vraćena ponovo u budžetske tokove planirane za sljedeću godinu”, kaže Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

I dok tek predstoji nova budžetska priča, Centri civilnih inicijativa, koji godinama ukazuju na ovaj problem, smatraju pozitivnim što su u budžetu za ovu godinu predsjedavajući Savjeta ministara i njegova dva zamjenika izuzeti od ove povlastice.

“Ipak, ostala je mogućnost da se troše sredstva od strane članova Predsjedništva i to šest odsto od ukupnog iznosa takozvane tekuće rezerve. To po nama nije u redu jer se postavlja pitanje zašto ne bi sva sredstva bila raspoređena transparentno na plenarnim sjednicama i Vijeća ministara i Predsjedništva BiH”, rekao je Ivica Ćavar iz CCI.

Na kraju krajeva, poručuje Ćavar, građani, prije svega poreski obveznici koji uplaćuju sredstva u budžet, imaju pravo i trebaju znati gdje se troši svaka marka njihovog novca.

glassrpske.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno