Info

Šest načina da testirate biznis ideju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prilikom osmišljavanja biznis ideje, mnogi preduzetnici suočavaju se sa dilemom i razmišljanjima koja se uglavnom baziraju na isto pitanje – da li je ova ideja dobra?

Ipak, stariji i iskusniji preduzetnici savjetuju da, prije nego što započnete biznis, a nakon što osmislite ideju, obavezno testirate istu.

Zbog toga vam donosimo nekoliko prijedloga kako da testirate svoju biznis ideju, prije nego što krenete da ulažete u nju i potrošite novac, piše Bizlife.

1. Napišite biznis plan

Napravite biznis plan koji uključuje detalje o vašoj ciljnoj publici, industrijskoj analizi i istraživanju, idejama kako da proširite poslovanje u budućnosti, i šta bi bila vaša konkurentna prednost.

Kako prolazite kroz ovaj proces, vaša ideja bi mogla da se mijenja, usljed saznanja o sličnim kompanijama ili trendovima u oblasti kojom želite da se bavite. Ako niste sigurni odakle biste započeli, preuzmite besplatan obrazac biznis plana sa Interneta i razmislite o tome kako ćete da popunite svaki odjeljak.

2. Otkrijte problem

Postavite sebi 2 pitanja: Koje probleme rješava ova poslovna ideja i da li je ljudima stalo da potroše novac kako bi riješili taj problem? Ova provjera omogućava vam da vidite koliko će vam biznis ideja biti uspješna,

3. Istraživanje trendova

Dok gradite poslovnu ideju, ne zaboravite cjelokupnu industriju kojom želite da se bavite. Koja nova tehnologija se uvodi? Kako izgleda ponašanje kupaca u ovoj oblasti? Koje su to nove kompanije koje nastaju?

Čitajte literaturu i blogove o ovoj oblasti, pretplatite se na newslettere koje obrađuju datu temu….

4. Potencijalna konkurencija

Prilikom osmišljavanja ideje, morate biti svjesni da najvjerovatnije već postoje ljudi koji na neki način rješavaju dati problem. Ipak vi morate da nađete način da se izdvojite iz mase, i da dokažete da možete da riješite problem koji niko drugi ne možem ili pak da to uradite na brži ili jeftiniji način. Kada ovo budete osmislili, realizacija vašeg biznis plana može da počne.

Kako biste ovo uspjeli, napravite listu konkurentskih kompanija, pa zatim napravite još jednu listu na kojoj ćete zapisivati sve što je ta kompanija dobro radila, sve što nije dobro radila itd.

5. Postavljajte pitanja ciljnoj grupi

Dobijanje povratnih informacija, sugestija, pa čak i uzbuđenje potencijalne ciljne grupe je odličan način da steknete uvid u svoju poslovnu ideju.

Pronađite gdje vaša potencijalna ciljna grupa vodi razgovore o ovome na mrežama i pridružite se.

6. Pronađite testere

Ovaj korak zahtijeva da imate nešto da testirate na ljudima, bilo da je riječ o uzorku nekog proizvoda ili o websiteu ili aplikaciji.

Pružite im način da daju povratne informacije u realnom vremenu. Ove informacije će vam pomoći da popravite sve rupe u procesu i pripremite svoju ideju kako bi u njoj uživao što veći broj potrošača.

Isprobajte ove korake prije nego što uložite novac u ideju kako se ne bi ispostavilo da je vaša ideja samo jedna od mnogih koja se ni po čemu ne razlikuje, ali ni “ne radi” onako kako ste vi očekivali.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno