Zenica

Šest mjeseci nakon tragedije u Raspotočju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Navršilo se šest mjeseci od stravične rudarske nesreće u jami Raspotočje u Zenici. Tog 4. septembra 2014. godine poginuli su rudari Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac, a 29 rudara bilo je zatrpano tridesetak sati te je završilo s lakim ili teškim ozljedama.

No, uprkos tome što ni istraga nije okončana, u jami Raspotočje već se proizvodi ugalj, jer se rudnik i rudari pripremaju za otkop na novim područjima jame, manje izloženim gorskim udarima i stradanjima. Iskop se više neće obavljati komorskom, ručnom metodom, nego putem “širokog čela”, za šta treba izdvojiti dodatnih 19,2 miliona KM u ovoj godini.

Ako sve bude teklo prema planu, znatno veća proizvodnja počet će u martu naredne godine. Iz Raspotočja i Uprave Rudnika Zenica još prije dvije godine predlagali su ovaj pravac koji bi postao aktivan uz ulaganje, ali je “na najvišem nivou” naloženo da se nastavi eksploatacija u najdubljem i najopasnijem, ali i ugljem najbogatijem dijelu jame, gdje se i dogodila nesreća 4. septembra.

Krajem oktobra prošle godine glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović uputio je izvještaj i analizu nesreće, koja je službeno zaprimljena početkom novembra u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Procedura ocjene dostavljenog materijala i procjene postoji li eventualna krivična odgovornost potrajat će prije nego što oficijelno bude pokrenuta istraga protiv određenih osoba ili institucija.

Slučaj “Raspotočje” rade dvojica tužilaca. Prema saznanjima našeg lista, inspektor je utvrdio da je riječ u cijelosti o nesretnom slučaju bez odgovornih i krivaca te okolnostima u kojima tragedija nije mogla biti spriječena. No, taj zaključak ne mora biti “sveto pismo” za tužioce.

– Smrt jednog rudara uslijedila je zatrpavanjem, a četiri su plod naglog izlaganja velikoj količini metana – navedeno je u izvještaju.

– Izuzeta je sva relevantna dokumentacija iz Rudnika mrkog uglja Zenica, saslušani su brojni svjedoci te je Tužilaštvu dostavljen i izvještaj federalnog inspektora za rudarstvo. Do sada prikupljena dokumentacija iznimno je obimnog sadržaja i u toku je njena analiza i pregled, kao i poduzimanje svih potrebnih radnji, nakon čega će se Tužilaštvo opredijeliti u pogledu donošenja tužilačke odluke – odgovorila nam je jučer na upit o toku istrage Azra Isaković, stručni saradnik za informiranje u Tužilaštvu ZDK.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno