Zabava

Sergej Ćetković: Stalo mi je da vratim publici sve ono što mi je dala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Svoju koncertnu turneju po bh. gradovima započet će 11. oktobra u Brčkom, a završiti u Travniku 15. oktobra. Sergej nam je u razgovoru otkrio šta je to ovoga puta pripremio za našu publiku.

“Interesantno je da je svaki koncert priča za sebe. Svaki put je drugačiji bez obzira na to hoće li se desiti neka nova pjesma ili obrada stare dobre pjesme. Uglavnom, ono što publika uvijek može očekivati od mene je dobra muzika. Jedno lijepo veče, puno improvizacija. Podjednako i smijeha i romantike, ali i pozitivne energije”, rekao je Sergej na početku razgovora.

Ono što je interesantno jeste da Sergej nikada ne zaobilazi našu zemlju kada krene na svoje koncertne turneje. Zbog toga je bio i ostao jedan od miljenika naše publike. Ono što ga veže za našu zemlju su koncerti s početka karijere, a koje je održao u Tuzli, Zenici i Sarajevu.

“Na sarajevskom koncertu u Skenderiji moj specijalni gost bio je veliki Kemal Monteno. Velika mi je čast imati taj detalj u svojoj biografiji, svojoj glavi i svojim sjećanjima, jer je to za mene velika nagrada i veliko bogatstvo. Osim toga, majka mi je Mostarka pa smo možda i zbog toga ja i ova zemlja povezani”, rekao je Sergej.

Tajnu za uspjeh kaže da nema. Vjeruje da je ono što ga čini uspješnim to što se muzikom bavi iskreno i iz srca.

“Mislim da to publika prepoznaje. Od prvog dana sam to što jesam i ne pokušavam biti nešto što bi mi estrada ili mediji nametnuli, već onako izvorno, organski ja”, rekao je Ćetković.

Ono što je Sergeju vjetar u leđa, pokretač i inspiracija da piše dobre pjesme i da hrabro korača putevima slave je ljubav koju mu publika odašilje godinama.

“Uvijek kada pravim neku dobru pjesmu zamislim kako će to publika prihvatiti pa mi to bude dodatna energija za inspiraciju i naravno za muziku i tekstove. Stalo mi je da vratim publici sve ono što mi je dala, jer da nije njih, ni ja ne bih bio tu gdje jesam”, rekao je Sergej.

Sergej već godinama sam sebi piše pjesme i mora se priznati da mu to ide od ruke. Iako mu je kao i svakom drugom autoru teško da izdvoji najdražu ipak se odlučio za jednu koja je obilježila njegovu karijeru.

“Svaka pjesma ima svoje mjesto i sada ne znam za koju da se uhvatim. Međutim, uvijek onako sebično izdvojim ‘Pogledi u tami’, jer je od te pjesme negdje i krenula moja ‘druga’ karijera. Do tada je išla nekim drugim pravcem, a od tada se desilo nešto sasvim drugačije”, rekao je Sergej.

Kao dječaku dok je još sanjao da će jednog dana postati pjevač uzor su mu bili Zdravko Čolić i Oliver Dragojević, a onda je odrastao pa su Olivera i Zdravka zamijenili neki drugi izvođači.

“Kad sam počeo sazrijevati i spoznavati muziku na pravi način, slušao sam neke strane izvođače poput Philla Colinsa, Erosa Ramazzotija, Stinga najviše. Mislim da sam se čak u jednom periodu u srednjoj školi potpisivao kao Sting. Sve bih dao za neki njihov CD ili kasetu”, prisjetio se Sergej.

Regionalna muzička scena trenutno je šarenolika. Na muzičkoj sceni sve je više šunda i kiča, a ona dobra je sve više u zapećku. No, Sergej je stava da se od dobre muzike itekako dobro može živjeti a dokaz za to je što se već dvadeset godina pokušava izboriti za svoje mjesto pod estradnim nebom.

“Bitno je da sve što radite, radite s puno ljubavi i da ulažete svaki atom snage u to što radite. I onda je to sigurno osuđeno na dugotrajnost, a nadam se i na kvalitet. Sve ovo što slušamo sada generalno je nametnuto, jer svi žele slavu i popularnost preko noći, a s druge strane i materijalnu dobit. Novi izvođači ne razmišljaju o tome da to nije kvalitet i da to neće trajati”, mišljenja je Sergej.

Ponosni otac dvije djevojčice, sa suprugom Kristinom trenutno radi na crtanom filmu “Lola i Mila”. U ovom crtanom filmu glavne junjakinje su njihove kćerke: osmogodišnja Lola i šestogodišnja Mila, koje su od početka mami i tati bile desna ruka i pravi saradnici.

“Prošle godine želja moje supruge je bila da pokloni slikovnicu, prije svega našoj djeci, a onda svoj ostaloj. Onda smo iz te male čiste ideje krenuli u jednu širu priču koja je vremenom sazrijevala i oživjela ta dva lika o kojima smo govorili u slikovnici “Šta je slađe od kolača”. Svakodnevnicu naših kćeri, njihove avanture sastavili smo i napravili repertoar. Sve smo to uradili uz jednu ozbiljnu analizu i s predumišljajem vodili računa da bude prilagođeno djeci tog uzrasta, da bude edukativno i da ima poruku”, rekao je Sergej.

Na ideju izrade crtanog filma Sergej i njegova supruga Kristina došli su jer su primijetila da danas na TV-u ne možete pogledati normalan crtani film.

“Danas je sve poprilično destruktivno i drugačije od onoga što smo mi gledali i na čemu smo odrastali”, rekao je Sergej.

Kristina i Sergej Ćetković u skladnom braku su 19 godina. Njihov brak ništa nije moglo narušiti jer je kako kaže imao sreće da ima ženu koja ga voli i koju voli. A njegove želju da ima miran porodični život, ljubav, mirnu luku, stabilnost, povjerenje i iskrenost su ispunjene.

“Nikada nisam spojio posao s privatnim životom. Privatni život držim poprilično odvojeno, bez obzira na to što je danas moderno dati život na tanjiru, bukvalno iznijeti sav prljav veš, jer će to nekoga interesovati. Ja sam siguran da bi to nekome bilo intresantno, ali smatram da se ipak trebam predstavljati muzikom. I onog trenutka kada ne bude bilo aduta u smislu kavaliteta i dobre muzike, onda ću da se povučem i da se bavim nekim drugim poslom”, objašnjava Sergej kojem je porodica uvijek na vrhu liste prioriteta.

Budući da posao pjevača iziskuje često odsustvovanje od kuće, mnogo nastupa, putovanja i turneja, svim silama se trudi da porodici nadomjestiti vrijeme koje ne provede s njima, ali i da objasni Mili i Loli da tata ipak mora da radi.

“Baš smo jutros imali raspravu zašto sad opet idem na dva dana. Onda sam ja morao da otvorim karte i kažem, dobro, evo zašto idem. Rekao sam Lola ti si mi tražila skejt, a ti Mila neku drugu igračku. Primijetile ste da se to ne može naći na ulici. Zbog toga neko mora da radi, zaradi i da vam kupi. Iako se zaista trudim da napravim balanas i da nađem vremena za svoju porodicu. Nju uvijek stavljam na prvo mjesto”, rekao je na kraju razgovora Ćetković.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno