Kultura

Septembar u zeničkom BNP-u počinje „Ravnom pločom“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Septembar u zeničkom BNP-u počinje „Ravnom pločom“ – Bosansko narodno pozorište Zenica svoju 69. umjetničku (koncertnu i pozorišnu) sezonu otvara izvedbom predstave „Ravna ploča“, prema djelu bosanskohercegovačkog dramskog pisca Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije. Predstava „Ravna ploča“ premijerno je odigrana 7. maja, u znaku obilježavanja 40 godina useljenja u sadašnju zgradu zeničkog BNP-a, čime je kao festivalska premijera otvorila i Takmičarski program  17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra. Na ovom Festivalu, predstava je osvojila ukupno četiri nagrade i to dvije nagrade Stručnog žirija, kao i nagrade Novinarskog i Žirija publike.

Prema riječima rediteljice, ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se nije uklapala u norme što ju je obilježilo i udaljilo od ljudi. Sa druge strane, ona govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete. Ponekad je, zaista, put do pakla popločan najboljim namjerama. U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, prvakinja Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je u ovoj predstavi povjerena glavna uloga. Scenografija i kostimografija je povjerena Sabini Trnki, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret je zadužen Thomas Steyaert. Jezička saradnica u radu na predstavi je prof. dr. Naila Valjevac, koja je tekst adaptirala govoru područja Tomislavgrada.

Druga septembarska izvedba predstave ,,Ravna ploča” planirana je za subotu, 15. septembra, a zvanični početak nove sezone će biti obilježen premijernom izvedbom dugo očekivane predstave “Bure baruta” autora Dejana Dukovskog, u režiji Nine Nikolić i u koporodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Makedonskim narodnim teatrom  teatrom i Skoplje Film Studijom. Zenička premijera je zakazana za petak, 21. septembar, dok će makedonska premijera biti održana 27. sepembra.

 

Služba za odnose s javnošću BNP ZenicaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno