Ljudi

Selma Mehanović: Predstava „Sedam strahova“ je o običnim ljudima u neobičnim okolnostima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Selma Mehanović: Predstava „Sedam strahova“ je o običnim ljudima u neobičnim okolnostima- U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku posljednje pripreme za premijernu izvedbu predstave „Sedam strahova“, prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić. Premijerne izvedbe predstave su zakazane za petak, 4. i subotu, 5. juni u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu. Povodom nastupajuće premijerne izvedbe, za Zenicablog smo razgovali sa glumicom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i glumicom iz ansambla predstave „Sedam strahova“ – Selmom Mehanović.

Razgovarala: Merima Handanović

Ovo je druga predstava prema romanima autora Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u kojoj igrate. Koliko je značajan i drugačiji ovaj projekat u odnosu na „Moju Fabriku“ za koju već znamo da je omiljena predstava kritike i publike?

Prije svega,moram da naglasim koliko sam sretna i počastvovana mogučnošću da sam mogla raditi na predstavi „Moja Fabrika“ i što sada ponovo radim sa Selmom Spahić na predstavi „Sedam strahova“ fenomenalnog Selvedina Avdića. Razlika je mnogo. Rad na predstavi „Moja Fabrika“  polazio je od dokazanih činjenica i iziskivao je od nas istraživanja koja su bila vezana za radnice i radnike,te historijat Zenice koji je vezan za nastanak,razvoj i propadanje fabrike i grada koji kao da su bili u simbiozi i ta predstava kao i roman su  intimna monografija grada.  Predstava Sedam strahova koju radimo  imati će elemente fikcije,humora i bola kao i u romanu Selvedina Avdića koji je zbog svoje izvrsnosti i kopleksnosti prepoznat kod kritike i čitalaca diljem svijeta. Ono što je fokus našeg istraživanje je osjećaj kolektivne i individualne krivice te potred uspostavljanja autentičnog i kompleksnog koda predstave najzahtjevniji su zadaci sa kojim se naš ansaml suočio u posljednje vrijeme.

Na početku knjige „Sedam strahova“ Selvedina Avdića čitamo rečenice: “Nije bilo mjesta za priče o običnim ljudima. Više i nije bilo običnih ljudi”. Koliko istioimena predstava jeste i/li može biti o običnim ljudima?

Tim replikama se moj kolega Enes Salković koji igra moga oca, referira na ratno stanje i svoj posao. Moje privatno osjećanje je da taj rat nikada nije stao. Kada zastanete i razmislite o našoj svakodnevnici vidjet ćete da živimo u neuslovnoj državi i samo lična zadovoljstva i profesionalni izazovi donesu tračak nade i svjetla. Moje kolege i ja igramo obične ljude u neobičnim okolnostima, dok je pisac Selvedin Avdić iskoristio te rečenice da na objasni koliko je bio specifičan Aleksandar Ranković,cijenjeni radijski voditelj.

U predstavi igrate Mirnu, kćerku Aleksandra Rankovića, izuzetno važan lik  koji nam otvara pitanja i čini nam se mnogo zanimljivim. Možete li nam precizirati svoju ulogu u predstavi?Ko je, zapravo, Mirna?

Mirna je tragačica.Moje htijenje je da saznam šta se desilo sa mojim ocem. Selma Spahić mi je dala jasne indikacije ko je ona i onda smo kroz niz improvizacija otkrili kao govori, šta govori, na koji način misli. Ona taga za istinom ali bježi od emocija. Mirna je energična, uzbudljiva, brbljiva osoba koja krije veliku bol  i pokušava popuniti suštinske praznine koje osjeća tako što će saznati istinu o ocu i mozda osvojiti komadić mira.

Roman sadrži etički i demonski prikaz poslijeratnog tranzicijskog  svijeta. I nakon toliko godina nakon rata, čini se da je taj prikaz aktuelan. Na koji način se Vaš lik u predstavi suočava i bori sa svijetom o kojem na samom početku saznajemo da nije običan?

Mirna živi u Švedskoj i poznaje funkcionisanje normalne države kao i ostale prednosti i mane koje imaju ljudi koji žive vani. Kroz predstavu ona nenamjerno ističe sve lijepo što nosi život u uređenim državama. Kada je došla u BiH, za pomoć se obratila prijatelju a ne instituciji, što mnogo govori o posljeratnoj Bosni. I da naglasim, Mirna je pripadnica manjinskog naroda u gradu u koji dolazi.Taj grad krije strašnu sramotu koja se desila u ratu.

Čini li Vam se da je lakše razumijeti sadašnjicu kroz fikcionalni prikaz svijeta kakav nam u ovom slučaju „Sedam strahova“ nudi i roman i predstava?

Ne znam da li je lakše ali sa ovakvim izuzetnim romanom je uzbudljivije. Jako sam ponasno što sam dio kreativnog tima koji će pokušati oživjeti Selvedinove likove i što dajemo sve od sebe da napravimo uzbudljivu, emotivnu  i zanimljivu predstavu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno