Nogomet

Selektor Mehmed Baždarević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Trening kampu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Zenici održana sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH na kojoj je izabran novi selektor fudbalske A reprezentacije BiH.

Među sedam trenera kandidata koji su od četvrtka ostali u trci za nasljednika Safeta Sušića na klupi BiH bili su Amar Osim, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević, Milovan Rajevac, Blaž Slišković, Igor Štimac i Sergej Barbarez.

Nakon trosatne rasprave 15 članova Izvršnog odbora N/FS BiH usaglasilo se napokon da dva trenera uđu u finalni izbor, a dilema je bila Mehmed Baždarević ili Milovan Rajevac. Na kraju je odluka pala na Mehmeda Baždarevića, bivšeg proslavljenog fudbalera sarajevskog Željezničara, koji je godinama trenersko ime gradio u Francuskoj.

Novi selektor nogometne/fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević rođen je 28. septembra 1960. u Višegradu, a nogometnu karijeru počeo je u Željezničaru 1978. godine, za koji je odigrao više od 300 utakmica. Sa Željezničarom je 1985. godine igrao u polufinalu Kupa UEFA. Dvije godine kasnije prešao je u francuski Sochaux, a 1989. proglašen je najboljim stranim igračem 1. lige Francuske. U Sochauxu je bio do 1996, a potom je jednu sezonu nastupao za Nimes.

Karijeru je završio kao igrač Etoile Carougea iz Švicarske. Baždarević je nastupao za selekcije bivše Jugoslavije, a bio je i prvi kapiten reprezentacije BiH, za koju je odigrao 11 utakmica. Po završetku karijere bio je pomoćni trener FC Sochauxa, te trener rezervnog tima. Trener francuskog drugoligaša FC Istresa postaje 2003. godine, kojeg u sezoni 2003/04. uvodi u Francusku 1. ligu, što je bio i najznačajniji uspjeh u istoriji ovog kluba. U julu 2005. odlazi u Tunis, te preuzima toile du Sahel s kojim iste godine igra u finalu Afričke Lige prvaka. Otkaz dobiva 12. aprila 2006. nakon domaćeg poraza od 0:1, što ih je u konačnici koštalo osvajanja Tuniške lige.

Iste godine odlazi u Katar gdje preuzima Al-Wakrah. Nakon jedne godine provedene u Kataru, vraća se u Francusku, gdje u decembru 2007. preuzima Grenoble Foot 38. Japanski vlasnici Grenoble su izabrali Baždarevića po preporuci Ivice Osima, koji ih je poznavao za vrijeme svog angažmana u Japanu. U sezoni 2007/08. s Grenobleom ulazi u Francusku 1. ligu. Nakon nepune tri godine u Grenobleu, u septembru 2010. godine daje ostavku. U junu 2011. godine preuzima FC Sochaux. Posljednjih godina je odbijao mnoge ponude iz Gane, Tunisa, Egipta.

Novom selektoru želimo mnogo sreće!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno