Info

Selektivna primjena akciza: Porez na sokove

Selektivna primjena akciza
Selektivna primjena akciza
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Selektivna primjena akciza: Porez na sokove- Predstavnici grupacija proizvođača piva i bezalkoholnih pića u petak su uputili posljednji apel državi i Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) da odustanu od prijedloga izmjene Zakona o akcizama.

Proizvođači traže da se ionako fiskalno i parafiskalno (pre)opterećenoj privredi ne uvode novi nameti, jer više neće biti u stanju ponuditi tržištu konkurentan proizvod i da će to poskupiti maloprodajne cijene pive i sokova. Već sada u maloprodajnoj cijeni piva sa oko 50 posto učestvuju akcize.

Inicijativa Upravnog odbora UIOBiH za izmjenama zakona potkrijepljena je činjenicom da su pivo i sokovi štetni za zdravlje i da zdravstveni fondovi trebaju imati dovoljno novca da liječe građane.

Da stvar bude apsurdnija, Odjel za makroekonomsku analizu UIOBiH nije ni uradio stručnu analizu opravdanosti izmjena zakona. Radi se isključivo o inicijativi Upravnog odbora koji čine dva entitetska i državni ministar finansija. Što je još čudnije, u prijedlogu izmjena zakona nisu obuhvaćeni vinari i vino. Ako je alkohol štetan za zdravlje, primjerice u vinu ga ima dva do tri puta više nego u pivu.

Ne treba mnogo čovjeku da shvati da ministrica finansija Federacije BiH Jelka Miličević dolazi iz HDZ-a, baš kao i državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji su članovi Upravnog odbora UIOBiH. Gotovo sve vinarije i cjelokupna proizvodnja vina odvija se u Hercegovini. Baš u Hercegovini se nalazi najveći dio glasačke mašinerije HDZ-a. Stoga ne čudi da vinari nisu obuhvaćeni akcizama. Nasuprot tome, sokovi i pivo pretežno se proizvode u Bosni. Slikovito rečeno, ako bi prošle ove izmjene zakona o akcizama, Bosna bi plaćala porez, a Hercegovina bi kupila novac.

Ipak, svi proizvođači piva i sokova nisu za to da se vinari obuhvate akcizama, nego da niko ne bude akcizno opterećen. Svi političari uvijek su deklarativno za rasterećenje privrede, otvaranje radnih mjesta i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Međutim, u praksi se radi sve što je suprotno tome. Država nema odakle uzimati novac osim ako se ne zadužuje kod MMF-a ili zavuče što dublje može ruku u džep privrednika i građana.

Ovakve odluke naše privrednike samo mogu otjerati iz zemlje, a to bi značilo zatvaranje pogona u BiH i gubitke radnih mjesta. Entitetske i državne ministre finansija to ne zanima. Njima je bitno kako od iscrpljenih građana i ono malo privrede uzmu zadnju marku za sebe.

(Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno