Zenica

Sekcija ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica o propisanim mjerama rada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sekcija ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca Zenica o propisanim mjerama rada – Obracamo Vam se Apelom-Molbom-Zahtjevom ispred Sekcije ugostiteljske djelatnosti pri Udruzenju poslodavaca Zenica, kao predstavnici djelatnosti koja zapošljava veliki broj uposlenika i koja je jedna od najugroženijih djelatnosti u periodu pandemije virusom Covid 19, a povodom nove Naredbe Kriznog štaba/stožera FMZ o skraćenju radnog vremena ugostiteljskim objektima do 23:00 sati.

Ugostiteljstvo je sektor koji je jedan od najpogođenijih sektora pandemijom virusa COVID 19. Među prvim djelatnostima smo kojima je zabranjen rad početkom marta 2020.godine i zadnji kojima je dopušten rad. Vjerujte nije bilo lako čekati dan kada će nam se ponovo dozvoliti obavljanje osnovne djelatnosti.

Za svo vrijeme zabrane obavljanja djelatnosti mi smo ispoštovali i pridržavali se svake Naredbe. Smatramo da nam novo smanjenje radnog vremena, koliko se god nekome činilo neznatnim taj jedan sat, onemogučuje dalje poslovanje i da nas vodi do najave bankrota u ovoj djelatnosti. I bez ove nove naredbe ugostitelji već imaju veliki problem smanjenja dnevnog prometa i do 60%. Veliko povećanje broja nezaposlenih, smanjenje plata, smanjen dolazak dijaspore i do 80%, je uticao na ovako smanjen obim posla.

Jedinu priliku za podizanje posrnule ugostiteljske djelatnosti na klimave noge i očuvanju radnih mjesta smo vidjeli u radu ljetnih bašti. Dodatnim smanjenjem radnog vremena još više se ugrožava naš rad i smanjuje dnevni promet. Trenutno nemamo taj luksuz da zbog ovoga rizikujemo nove gubitke radnih mjesta i na žalost zatvaranje pojedinih ugostiteljskih objekata.

Mi Vas kao Udruženje pozivamo, apelujemo, molimo da sto hitnije razmotrite donesene mjere zabrane – skračenja rada ugostiteljskim objektima do 23:00 sati pogotovo što je ljetni period i najveći broj gostiju je u ljetnim baštama, na otvorenom prostoru na propisanoj distanci i sa veoma malim rizikom zaraze, u odnosu na ostale djelatnosti koji najveći procenat svog poslovanja obavljaju u zatvorenom prostoru (trgovine, kladionice, proizvodnja i sl.).

Isrkeno se nadamo da ćete shvatiti u kakvoj teškoj situaciji se nalazi ugostiteljska djelatnost i da ćete u sto kraćem roku razmotriti naš apel, molbu zahtjev i da ćete nam omogućiti da se ova posrnula djelatnost ponovo podigne pa makar i na klimave noge.

Srdačno Vas pozdravljamo i želimo dobro zdravlje u ovim teškim vremenima.

SEKCIJA UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI UDRUŽENJE POSLODAVACA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno