Info

Sedam rudnika je uspješno položilo ispit

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sedam rudnika je uspješno položilo ispit – Rudnik Breza je poslovao pozitivno u prva tri mjeseca 2017. sa 1,5 miliona maraka, a u ovom ugljenokopu se nadaju da će ovakav trend zadržati do kraja godine.

Čelni ljudi Elektroprivrede BiH, generalni direktor Bajazit Jašarević i izvršni direktor za proizvodnju Nevad Ikanović održali su sastanak u Direkciji Rudnika Breza sa generalnim i tehničkim direktorima svih sedam rudnika u Koncernu (Rudnici Kreka Tuzla, RMU Kakanj, RMU Zenica, RMU Đurđevik, RMU “Abid Lolić” Bila, RU Gračanica Gornji Vakuf/Uskoplje i RMU Breza). Izvršena je, saznajemo, analiza rada, te je zaključeno da su rudnici položili ispit.

Kontinuitet

– Posebno priznanje odato je Rudniku Breza koji je u najsloženijem periodu spasio elektro-energetski sistem, proizvodnju prebacio u prva tri mjeseca ove godine za oko 20 posto, što je isporučeno Termoelektrani Kakanj. Isto tako, vršene su analize do kraja godine jer se očekuju sušni periodi. Što se tiče RMU Breza, on bi trebao zadržati kontinuitet i u ovoj godini se nadamo da će Rudnik poslovati pozitivno. Naravno, to bi bilo nakon dugog niza godina, a uz pomoć JP Elektroprivreda BiH, s obzirom na to da nam je glavni kupac uglja Termoelektrana Kakanj, izjavio je za Oslobođenje Ćamil Zaimović, direktor RMU Breza.

On je objasnio da se na pomenutom sastanku razgovaralo i o ostaloj problematici, o nedostacima, kapitalnim ulaganjima, rezervnim dijelovima, a za mjesec bi svjetlost dana trebao ugledati tender o nabavci još jednog mehanizovanog kompleksa za jamu Sretno u brezanskom ugljenokopu. Taj kompleks bi, veli, trebao ustabiliti proizvodnju u ovom rudniku i doprinijeti još većoj proizvodnji, ali i uraditi dosta na humanizaciji rada jer se više ne bi radilo komorno-stupnim opasnim metodama, već na mehanizovanom kompleksu.

Stabilna proizvodnja

– Ne bi više bilo površinskog kopa, a to bi za ekološke prilike u Brezi i široj okolini puno značilo. Bila bi uz to i značajna i stabilna proizvodnja, ali i sigurno garant da Rudnik Breza bude spreman snabdijevati ne samo Termoelektranu u narednom periodu nego i kroz konzumiranje uglja u Bloku 8 kada se napravi u TE Kakanj, istakao je Zaimović.

Rudnik Breza je poslovao pozitivno u prva tri mjeseca 2017. sa 1,5 miliona maraka, a u ovom ugljenokopu se nadaju da će ovakav trend zadržati do kraja godine.

Izvor: oslobodjenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno