Info

Sedam popravljača raspoloženja koji ne koštaju ništa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sedam popravljača raspoloženja koji ne koštaju ništa- Čak i malo razočaranja ili frustracije može nam poremetiti svakodnevne aktivnosti i učiniti nas mrzovoljnima, jadnima, potpuno nezainteresiranima za stvari za koje bismo se trebali pobrinuti taj dan.

U takvim situacijama često je dovoljan samo mali popravak raspoloženja kako biste lakše progurali dan. Ako niste sigurni što točno trebate učiniti da bi se vaše raspoloženje popravilo, u nastavku donosimo sedam popravljača raspoloženja zahvaljujući kojima ćete se sigurno osjećati bolje.

1. ŠETNJA PARKOM

Kratka šetnja najbližim parkom Ili bilo kojim drugim zelenim prostorom može pomoći u suzbijanju lošeg raspoloženja. Šetnja prirodom, naime, potiče proizvodnju hormona sreće koji pomažu u regulaciji raspoloženja.

Brza desetominutna šetnja može vas napuniti energijom i ublažiti osjećaj umora i tromosti. Hodanje pomaže i u snižavanju razine hormona stresa te potiče oslobađanje endorfina koji ublažava stres, bol i nelagodu.

Naravno, korisna je i sunčeva svjetlost. Samo 10 ili 15 minuta na suncu može potaknuti proizvodnju serotonina, zajedno s više endorfina, i tako stvoriti veliku dozu pomoćnika u poboljšanju raspoloženja. Prirodno svjetlo pomaže i da se osjećamo energičnije i budnije, pogotovo ako smo dan proveli sjedeći u mračnoj prostoriji.

I naravno, tu je priroda koja također potiče bolje raspoloženje.

2. SMIJEH

Postoji razlog zbog kojeg javni govornici nastup počinju šalama ili duhovitim opaskama. Smijenja u grupi pomaže ublažavanju napetosti i čini sve malo energičnijima.

Smijeh djeluje i na individualnoj razini. Ako osjećate da ste pod stresom zbog primjerice posla, humor vam može pomoći da se oslobodite napetosti.

Naravno, prisiljavanje na smijeh ako vam nije do smijeha može biti izazovno. Pokušajte zato gledati smiješne video zapise, čitajte duhovite tekstove, pitajte kolege zna li netko dobar vic i li vi ispričajte svoj omiljeni…

3. AROMATERAPIJA

Vaš osjet mirisa može komunicirati direktno s amigdalom, dijelom mozga koji pomaže u regulaciji emocija. Zato mirisi koji izazivaju pozitivna ili nostalgična sjećanja često pomažu u ublažavanju napetosti i tjeskobe te poravljaju raspoloženje.

Iako se aromaterapija odnosi na upotrebu eteričnih ulja za popravljanje raspoloženja i mentalnog zdravlja, ne morate nužno kupovati ulja da biste došli do ove koristi. Moguće da u svom domu već imate mirise koji podižu raspoloženje – omiljeni sapun ili losion, mirisne biljke, čaj od kamilice ili mente, limun…

Iako miris losiona ili čaja možda nije jednak mirisu eteričnog ulja, i dalje je miris, odnosno moćan alat. Svaki miris koji vam je privlačan ili umirujući može imati pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje.

4. ZAGRLJAJ

Potpuno je prirodno obratiti se bliskim ljudima i tražiti podršku kada ste loše raspoloženi. Zagrljaj može biti dovoljan da navede tijelo na oslobađanje oksitocina.

No, što kada vam raspoloženje padne kada u blizini nema nikoga tko bi vas mogao zagrliti? Zagrlite sami sebe. Iako vam se ova ideja vjerojatno čini smiješnom pa i suludom, dodir, uključujući i vaš vlastiti, može ublažiti osjećaj stresa i pomoći vam da se osjećate sigurno i opušteno.

Zato omotajte ruke oko sebe i ostanite tako trenutak ili dva, baš kao što biste to učinili dok grlite nekog drugog.

5. SLUŠANJE GLAZBE

Zamislite se u situaciji u kojoj radite bilo koji posao u kojem ne uživate. U pozadini svira glazba, radio ili nešto po vašem izboru.

Počinje svirati vaša omiljena pjesma, vesela i optimistična melodija koja vam ulijeva novu energiju. Počinjete tapkati nogom, a poslu se vraćate s puno više entuzijazma.

To je moć glazbe – zaslužna je za skok u raspoloženju koji se dogodi u sekundi. Osim što popravlja raspoloženje,glazba ublažava stres i napetost, smanjuje tjeskobu, povoljno utječe na pmaćenje i fokus. Ukratko, ako trebate nešto što će vam brzo popraviti raspoloženje, omiljene pjesme odradit će odličan posao.

6. DOBRO DJELO

U trenutku kada se osjećate zaglavljeno i čini vam se da ne možete ništa napraviti kako biste promijenili trenutnu situaciju, pokušajte se usredotočiti na nekoga drugoga.

Učinite nešto lijepo za drugu osobu – uljepšajte joj dan i izmamite osmijeh na lice, a to će potencijalno popraviti i vaše raspoloženje. Naime, saznanje da ste nekome uljepšati dan može vas ostaviti u pozitivnom rasploženju.

Treba vam ideja što napraviti? Pitajte kolegu ili kolegicu trebaju li pomoć, obavite kućanski posao umjesto partnera ili mame, počastite kućnog ljubimca slasticom… Opcija je puno, zadatak jednostavan, a korist velika.

7. POZIV VOLJENIMA

Bez obzira je li iza vas dug i iscrpljujući dan ili vas tek očekuje stresan događaj, kratki razgovor s voljenom osobom, pun podške i ljubavi, može popraviti vaše raspoloženje. Čak i petominutni razgovor s partnerom, prijateljicom, bratom i ili sestrom može vam pomoći da sumorno raspoloženje, brige i nervozu ostavite iza sebe.

Naši voljeni tu su da poslušaju što nas muči, da nas ohrabe, nasmiju i podsjete da uvijek imamo njihovu podršku. Vrijedi naravno i obrnuto, a ako niste u mogućnosti obaviti poziv, čak i kratko dopisivanje može popraviti raspoloženje.

ŠTO KADA LOŠE RASPOLOŽENJE POTRAJE?

Ono što na kraju morate znati je da je sasvim normalno s vremena na vrijeme biti u situaciji u kojom vam treba popraviti raspoloženje. Naravno, piše Healthline, ako loše raspoloženje traje iz danas u dan, problem može biti ozbiljniji.

Kada primijetite dugotraje promjene u raspoloženju, a strategije poput gore navedenih nemaju učinak, pametan korak bio bi razgovor s terapeutom.

Izvor: Zadovoljna.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno