Politika

SDP: Ostali smo bez posljednje strane investicije!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica centar crne metalurgije bivše Jugoslavije ali i Bosne i Hercegovine, ostaje bez još jednog proizvodnog subjekta, a to je ovaj put pogon“CIMOS“. 140 zaposlenika ove tvornice će uglavnom završiti na Birou rada. Vijest o zatvaranju nekog privrednog subjekta danas i nije neka vijest, ali smo sa razlogom zabrinuti obzirom da ovo je treća firma u zadnjih godinu dana koja bi „nestala“. Ovo je još jedan u nizu proizvodnih pogona koji se gasi u Zenici, a prije toga smo imali Metalno, Prim, Borac, Vatrostalnu, Izgradnju, …. i mnoge druge pogone koji su zapošljavali veliki broj radnika i onda se moramo zapitati kuda to idemo? Ogroman je gubitak za Grad Zenicu kao i za Ze-DO Kanton je ugasiti i jedno radno mjesto a kamo li Tvornicu koja je hranila 140 uposlenika i njihove porodice. Još je gore stanje ako kažemo da je ovaranje CIMOS-a,čiji su pogoni otvoreni 2008. godine, bila posljednja strana investicija u gradu Zenica!

Postavljamo pitanje koliko je sposobna vladajuća većina u našem Gradu i Kantonu? Privlačenje stranih investitora , otvaranje ovih radnih mjesta, stvaranje povoljnijeg ambijenta za ulaganje su ostala puka predizborna obećanja vladajuće strukture. Otvaranjem šoping centara i objekata za potrošnju grad Zenicu i njene građane ne očekuje perspektivna budućnost.

Smatramo da je jedan od osnovnih prioriteta gradskih pa i kantonalnih vladajućih struktura da se što prije stvori ambijent za to, da se ovo što je ostalo od proizvodnih preduzeća i pogona se zadrži i poveća proizvodnja, kao i da se ispune svi uslovi za jednostavnije i brže otvaranje proizvodnih pogona na teritoriji Grada.

Iz Grada Zenice već odavno ne odlaze više samo mladi nego i čitave porodice. Ovo sa CIMOSOM bi trebalo da je Crveni alarm za vlast u Gradu, Kantonu ali i Federaciji BiH da hitno poduzmu sve moguće mjere kako bi se spriječilo zatvaranje Tvornica ovog tipa jer Zeničko-dobojski Kanton sa sjedištem u Zenici je najveći izvoznik u Federaciji BiH i tako bi se i trebalo odnositi prema ovom gradu i njegovim građanima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno