Politika

SDP BiH Zenica – Amel Šišić: Zaustavimo one koji ne žele razvoj i napredak ovog grada!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SDP BiH Zenica – Amel Šišić: Zaustavimo one koji ne žele razvoj i napredak ovog grada!  – Prethodni lokalni izbori i pripreme za ove, Vaše reakcije i kako komentarišete pojavu novih (a već ih je mnogo) političkih stranaka i veliki broj kandidata i kandidatkinja na listama? 

  • BiH je jedna mala zemlja, ne samo BiH nego sve zemlje Zapadnog Balkana su zajedno kao pola Poljske. S druge strane, imamo toliko političkih stranaka i političkih kandidata te iz godine u godinu taj broj postaje sve veći. Na ovogodišnjim lokalnim izborima u našoj zemlji u nekim općinama imamo iz svakog domaćinstva barem jednog kandidata. Na listama ima mnogo dobrih kandidata i kandidatkinja, ove godine i mnogo mladih, ali su na različitim listama. Što nije dobro! Ostalo je mnogo onih koji su tzv. “preletači” iz stranke u stranku, ali oni opet dobiju glasove i godinama predstavljaju nas u vijećima. Evo primjera radi, u našem gradu Zenica, na ovim lokalnim izborima imamo 15 političkih subjekata, što je apsur. Pojavila se i “zelena ljevica”, gdje se pokazalo da su ipak lični interesi iznad svega, iznad interesa građana i građanki te su na čelu ovih stranaka osobe koje su “mjenjale dresove” više puta i nosioci su različitih mnogobrojnih funkcija u gradu. I tako godinama varaju građane ovog grada.

 Ono što je veliki problem jeste census, koji je u Crnoj Gori i BiH u regiji najniži, 3% i isti bi sigurno trebao biti veći. U najvećem broju zapadnoevropskih demokratija, izborni prag iznosi 5%, što se u praksi pokazalo kao dobro rješenje za stvaranje stabilnije skupštinske većine.

Šta je to što prepoznajete kao glavne probleme u Vašem gradu i kakav je program za koji ćete se zalagati ukoliko prođete u Gradsko vijeće Zenica da se unaprijedi kvalitet života građana i građanki? Šta je prvo što ćete napraviti kao budući vijećnik?  

  • Jedan od najvećih problema u ovom gradu je nezaposlenost. SDP Zenica, partija čiji sam ja član i koja mi je ukazala povjerenje da budem kandidat na ovogodišnjim izborima, je kroz svoj Program predstavila prijedloge i rješenja za ovaj problem, kao i mnoge druge. Želim još naglasiti da je SDP Zenica jedna od rijetkih partija koja ima Program koji je transparentno predstavljen i koji je nastao, upravo, na osnovu komunikacije s građanima i građankama. Uvažavajući i ideje iz ovog Programa, ono za šta ću se zalagati kao budući vijećnik sam temeljio na potrebama naših sugrađana. Između ostalog, zalagat ću se za:
  1. Implementaciju poslovne zone Zenica-jug i Zenica-sjever što je osnov za ekonomski razvoj Zenice;
  2. Izrada i usvajanje Strategije za osobe treće životne dobi u narednom periodu;
  3. Izgradnja skijaške staze na Smetovima;
  4. Stipendiranje perspektivnih sportista grada Zenica i povećanje stavke iz budžeta za sport;
  5. Izgradnja modernog Aqua parka, koji Zenica zaslužuje;
  6. Osiguranje pripravničkog staža studentima iz našeg grada nakon završenog studija, što će biti dodatna motivacija da ostanu ovdje;
  7. Bolja infrastruktura javne biblioteke te bogatiji kulturni i društveni sadržaj.

Ne mogu reći šta je prvo što ću napraviti kao vijećnik, ali ono što mogu obećati jeste da ću se truditi da budem jedan od aktivnijih, da zaista budem VAŠ glas u vijeću, da budem na raspolaganju svima. Mada, evo sada, dok razmišljam, možda će moje prvo obraćanje s govornice biti inicijativa za izradu i usvajanje Strategije za osobe treće životne dobi jer su to naši stariji sugrađani zaista zaslužili. Konkretne ideje o mjerama koje trebaju biti dio te Strategije sam već iskomunicirao i sa drugaricama i drugovima iz grada Tuzla, koji već imaju jednu ovakvu Strategiju. Ista je Zenici potrebna. Dakle, već osmišljavam inicijative i pripremam se da opravdam Vaše povjerenje.

Šta je Vaš motiv da se bavite politikom? Koji je Vaš politički cilj? 

  • Moj motiv je povezan sa mojim djetinjstvom, taj isti motiv je i moj politički cilj. To je moja porodica, oni koji su uvijek bili i koji će uvijek biti tu za mene. Možda to nekome zvuči sebično, ali nije, vjerujte mi! Naša zemlja je zemlja politike i kroz politiku se donose odluke koje su važne i bitne za život svih nas, mojih roditelja, moje sestre, mojih prijatelja. Dijete sam radničke porodice, dijete sam oca koji je RVI, koji nije dobio nikakvu zahvalnost od onih koji godinama vode ovu zemlju, nego čak naprotiv – dobio je i poslije rata RAT i nove udarce, tada sa mnom i mojom sestrom u naručju. Lavovski se borio da nam omogući dostojanstven život, a ja sam gledao kako mu taj isti sistem iz dana u dan donosi nove bore i novu zabrinutost. Tada to nisam želio njemu, želio sam da vrisnem, da ga odbranim, da mu kažem da sam učinio da će biti bolje i da je bolje! Ali bio sam mali, suviše mali da shvatim sve neregularnosti i nepravde ovog sistema. Danas više nisam mali, danas sam odrasla osoba, svjestan da mogu, ukoliko se trudim, zalažem i glasno govorim pokazati da i ovdje možemo ostati, da i ovdje možemo dostojanstveno živjeti od svog rada i da znam da će moji prijatelji ostati ovdje, živjeti ovdje, osnivati porodice i zajedno sa mnom, praviti bolje društvo i sistem koji je tu zbog nas, a ne mi zbog njega. Eto, to je moj politički cilj – zadovoljstvo i osmijeh na licu mojih roditelja, moje sestre, prijatelja, komšije, komšinice,…

Godinama se kreira atmosfera ili je to samo izgovor, onih koji vladaju, da su svi isti i da se ne vrijedi boriti za promjene jer nisu moguće! Da li mislite da je to zaista tako i da su svi isti? 

  • To je nogomet u kojem su vladajuće partije, zaista mnogo puta postigle pobjednički gol. Tih mnogo puta je 25 godina, 25 godina istog spinovanja i zavaravanja građana i građanki. Ideja socijaldemokratije je jedina prava prepreka konceptu tronacionalne podjele Bosne i Hercegovine. Nacionalne stranke svim sredstvima pokušavaju oblatiti SDP, kako propagandom, tako i drugim sredstvima. SDP BiH u svim općinama i gradovima na izbore ide dosljedno, nekoaliranjem sa nacionalnim strankama, po cijenu izostanka iz vlasti. Iz prethodno navedenog, možemo zaključiti, da ipak nismo svi isti i da postoje oni koji znaju pokazati da vlast, ukoliko nije nastala na potrebama onih koji žive ovdje, i nije nešto čiji dio trebamo i želimo biti, jer donosi korist samo maloj grupi ljudi! I zato, prepoznajte već sada one koji nisu ISTI kao ostali, i to pokažite na izborima u nedjelju.

Kako biste u jednoj rečenici pozvali ljude da glasaju za Vas? Vaša poruka biračima? 

  • Pozivam sve Zeničane i Zeničanke da, prije svega, iskoriste svoje pravo, iskoriste jedini alat koji imaju, a to je olovka i da glasaju. Da glasaju za listu SDP Zenica jer vam nudimo mnogo kvalitetnih kandidata i kandidatkinja koji mogu biti dio pobjedničke većine, koja će se boriti za sve nas zajedno sa istomišljenicima koji misle dobro Zenici, koji vole Zenicu. Podržite i kandidata za gradonačelnika, Fuada Kasumovića, koji je pokazao u prethodnom mandatu da ima snage da kazni one koji koče ovaj grad, ali za to treba imati većinu i podršku onih koje ćete vi izabrati. Zar ne mislite da je 25 godina zaista dovoljno za vladavinu onih koji, svojim rukama i glasovima u vijeću, zaustavljaju razvoj i napredak ovog grada. Zaustavimo ih zajedno, tako što ćemo izaći na izbore i glasati za bolje sutra!


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno