Politika

SDP BiH ZDK: Izvještaj o neradu Vlade ZDK za 2019. godinu

SDP BiH ZDK: Izvještaj o neradu Vlade ZDK za 2019. godinu – Trgovačka većina u Skupštini ZDK nema šta prezentirati u svom izvještaju o radu Vlade za 2019. godinu. Nakon dva mjeseca nerada u utorak 29.09.2020. godine održana je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja nije donijela ništa novo. Na dnevnom redu su se našle tačke koje pokazuju da vladajuća većina u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i dalje ne misli raditi u interesu građana ovog kantona.

Iako smo kao klub zastupnika SDP BiH u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona a i pojedinačno kao zastupnici, više puta ukazivali na to da se u proteklih dvije godine mandata ni jedan zakon nije našao na dnevnom redu po redovnoj proceduri, predstavnici vladajaće strukture sami sebe hvale kako je njihov rad učinkovit.

Da nije tako pokazuje izvještaj o radu Vlade za 2019. godinu u kome između ostalog stoji da je zabilježen pad industrijske proizvodnje za 3%, izvoz je manji za 12,37%, uvoz je manji za 7,16% a pokrivenost izvoza uvozom manja za 5,5%.

Zeničko-dobojski kanton ima najniže plaće u FBiH a posebno u realnom sektoru, pozitivan prirodan prirast stanovništva imaju Doboj Jug, Kakanj i Tešanj a sve ostale općine imaju negativan prirast stanovništva. Dugogodišnja agonija i nazadovanje društva u ZDK se nastavlja u svim sferama. Kroz skoro sve ove postratne godine u ovom kantonu je na vlasti ista politička struktura koja ne želi priznati da su napravili ekonomsko rasulo, beznadno i nepodnošljivo stanje koje rezultira masovnim iseljavanjem stanovništva.

I to su samo neki od pokazatelja da u godini koja nije bila godina pandemije, ova Vlada i njeni predstavnici ne mogu i ne žele naći rješenja kako bi se povećala zaposlenost, stvorio ambijent za direktne strane investicije, spriječio odlazak stanovništva i vratilo povjerenje u institucije ovog kantona.

Klub zastupnika  SDP BiH u Skupštini ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: