Politika

SDA: Stanovnici Babinskog sliva moraju kazniti kočničare rekonstrukcije puta Zenica – Babino

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija KO SDA Zeničko-dobojskog kantona i OO SDA Zenica, na čelu sa predsjednicima Miralemom Galijaševićem i Nezirom Pivićem, obišla je jučer radove na putu Zenica – Babino te razgovarala sa stanovnicima Babinskog sliva. U delegaciji su bili premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, kantonalni ministri Spahija Kozlić i Nebojša Nikolić, predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić, kantonalni i federalni poslanici te gradski vijećnici.

Rekonstrukcija puta Zenica – Babino jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata za stanovnike ovog kraja. Vlada ZDK je prije tri godine izdvojila prvi milion maraka za početak radova, ali su zbog opstrukcija gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića radovi otpočeti tek prošlog mjeseca. Galijašević je podsjetio da je na isti način opstruirana rekonstrukcija puteva prema Bistričaku i Ovnaku.

Put prema Bistričaku smo uspjeli završiti, a otpočeti su radovi i u Lokvinama. Ne dopustite da vam daju lažna obećanja i bacaju prašinu u oči, dok istovremeno pokušavaju zaustaviti velike projekte SDA. Moramo omogućiti ljudima da imaju dobru putnu infrastrukturu, da mogu raditi i živjeti od svoga rada. SDA je jedina stranka koja to može uraditi – kazao je Galijašević, navodeći da je na isti način zaustavljen i projekt rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica, iako kantonalna Vlada već dvije godine ima na raspolaganju sredstva u iznosu od 11 miliona eura.

Radovi se trenutno izvode na najzahtjevnijoj dionici Kamenolom – Kula u dužini od 1.200 metara, za što je iz budžeta ZDK izdvojen jedan milion maraka, a stvoreni su i uslovi za nastavak rekonstrukcije nove dionice u dužini od 600 metara.

Premijer Mirza Ganić potvrdio je opredjeljenje Vlade ZDK da kroz rekonstrukciju puta, ali i druge razvojne projekte, ulaganje u školsku infrastrukturu, privredu i poljoprivredu, doprinese poboljšanju uslova za život stanovnika ovog kraja.

Nakon nekoliko mjeseci ponovo smo s vama i drago mi je da radovi dobro napreduju. Nova Vlada konačno je uspjela provesti tendersku proceduru i izvesti mašine na gradilište. Da nije bilo opstrukcija danas bismo već radili novu dionicu. To stanovnici Babina moraju znati i moraju kazniti kočničare ovog kapitalnog projekta koji je osmislila SDA od ideje do realizacije – kazao je Ganić.

Ministar Spahija Kozlić podsjetio je da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u protekle dvije godine u školske objekte na području Babina uložilo oko 130.000 KM. Zajedno sa Caritasom ove godine je planirana rekonstrukcija škole u Seocima, koja će dobiti novi krov, vanjsku stolariju i fasadu.

 

Pokušat ćemo iznaći sredstva za školu u Arnautima, a aplicirali smo na više mjesta kako bismo osigurali sredstva za zamjenu krova na centralnoj školi u Donjem Babinu. Osim toga, razmotrit ćemo zahtjeve za osiguranje vanrednog prevoza učenika iz Briznika do osnovne škole za dionicu puta ispod pet kilometara – kazao je Kozlić.

Predsjednik OO SDA Zenica NezirPivić rekao je da ovi projekti pokazuju koliko SDA pridaje pažnju području Babinskog sliva, izrazivši žaljenje zbog blokada od strane gradonačelnika Kasumovića.

Posebno me žalosti što je gradonačelnik odbacio amandman SDA da se za rekonstrukciju puta za Babino iz gradskog budžeta izdvoji dodatni milion maraka. Tim je pokazao koliko želi dobro stanovnicima Babinskog sliva – kazao je Pivić, poručujući da će SDA, u skladu ostati posvećena razvoju ovog područja.

Razgovarano je i o projektima vodosnabdijevanja, završenim ali i onima koji su planirani za naredni period, a za što su do sada izdvojena značajna sredstva sa nivoa Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno