Politika

SDA odlučila: Premijer ZDK će biti Miralem Galijašević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Raspodjelom mandata u izvršnoj vlasti ZDK privodi se kraju formiranje nove Vlade ZDK. Koalicija SDA/DF/HDZ usaglasila se da mjesto premijera i pet ministarstava pripadne SDA, 3 ministarske pozicije pripale su DF-u, a dvije HDZ-u. Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih KO SDA ZDK na večerašnjem unutarstranačkom sastanku dogovoreno je da novi (stari) premijer ZDK bude Miralem Galijašević. Kada je u pitanju raspodjela ministarskih pozicija odlučeno je da svaka općinska organizacija dostavi prijedloge kandidata za buduće ministre. Kako saznajemo ponuda je puna manja od potražnje, pa tako svaki grad od njih 12 u ZDK ima pretenzije da ima svog ministra, a Zenica je otišla i korak dalje pa im se želje protežu i na dvije ministarske pozicije. Vjerovatno pri tome zaboravljajući da je u Zenici na prethodnim izborima Fahrudin Radončić pobijedio Bakira Izetbegovića sa razlikom od 4.784 glasa.

Podsjećamo, Miralem Galijašević je već jednom bio premijer ZDK, kao i predsjedavajući Skupštine ZDK nakon što je na Općim izborima 2010.godine kao nosilac liste SDA za Skupštinu ZDK dobio nevjerovatnih 12.635 glasova. Rođen je 20.09.1955.godine u Maglaju. Po struci diplomirani ekonomista. Do sada obnašao funkcije: Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ZE-DOkantonu /1996.-2000./. Pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice /2000.-2002./ Ministar finansija u ZE-DO kantonu /2002.do 2006./ Premijer Kantona od januara 2006.godine do 2010.godine. Godinu dana nakon Općih izbora 2010.godine i pucanja koalicije SDA/SDP odlazi sa mjesta predsjedavajućeg Skupštine ZDK i radi u privatnom sektoru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno