Politika

SD BiH Zenica: Kandidat za Gradsko vijeće- Darmin Terzić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SD BiH Zenica: Kandidat za Gradsko vijeće- Darmin Terzić – Darmin Terzić, kandidat sa rednim brojem 3, na predstojećim Lokalnim izborima ispred Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine – SDBiH za Gradsko vijeće Zenica.

Diplomirani inžinjer mašinstva sa 24 godine radnog staža provedenog na različitim poslovima. Od toga većina na rukovodnim pozicijama. Našim sugrađanima i široj javnosti je još u sjećanju kao posljednji direktor JKP „Zenicatrans – prijevoz putnika“ DD Zenica koji se iskreno borio za oporavak i opstanak tog preduzeća. Svakako, u neke od njegovih uspjeha možemo ubrojiti i angažman na organizaciji ZEPS sajmova u periodu od 1997.– 2008. godine. Iz tog perioda je posebno zanimljiv njegov angažman na poziciji direktora i projektanta sajma ZEPS Intermetal, koji se nakon njegovog odlaska iz preduzeća DD Poslovni sistem RMK, ugasio kao zaseban projekat, te je pripojen generalnom BH sajmu ZEPS. Oženjen je i otac jedne kćerke.

ZB: Zašto SD BiH?

Prvo bih želio napomenuti, jer nas građani poistovjećuju sa SDP-om, da mi nismo SDP! Mi smo SD BiH – Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine.

A zašto SD BiH? Zato što smo mi u SD BiH iskrene socijaldemokrate, a ne salonski ljevičari. Zato što sve aktivnosti u svom radu provodimo samostalno – u interesu naše lokalne zajednice, naravno u skladu sa programskim načelima stranke, a nisu – niti će ikad biti – proizvod želja i htijenja političkog Sarajeva ili predsjednika stranke, kao što je to slučaj u nekim političkim partijama koje djeluju u našem gradu. Neke od njih su i na samim predizbornim plakatima poslali jasnu poruku građanima, ko će i odakle će, donositi konačne odluke vezane za naš grad.

Naš primarni interes jeste i ostaće borba za boljitak običnog čovjeka, radnika, seljaka… Navedena programska načela za koja se zalažemo sam pokazao svojim djelima tokom mog posljednjeg angažmana u JKP „Zenicatrans – prijevoz putnika“ DD Zenica.

ZB: S obzirom na sličnost sa SDP BiH. Kako će građani uočiti razliku?

Naravno naša osnovna razlika je u programskim ciljevima i viđenjima budućeg razvoja našeg grada. Ali neka od bitnih razlika jeste u činjenici da  mi kao istinske socijaldemokrate podržavamo nezavisnog kandidata za gradonačelnika Borisa Britvara, a SDP aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasmovića.

I sami ste imali priliku da se uvjerite da se u protekle četiri godine grad doslovce podijelio na dvije struje. One koji su na strani SDA i one koji su na strani Fuada Kasumovića.

Mi ne pripadamo, niti želimo da nas svrstavaju niti u jednu od navedenih struja, ali ćemo u svom radu uvijek podržati sve korisne projekte za naš grad bez obzira koja strana ga predlaže. Naravno pri tome ćemo ponuditi i svoja rješenja.

ZB: Građanima ste ostali poznati kao posljednji direktor JKP „Zenicatrans – prijevoz putnika“ DD Zenica. Možete li se kratko osvrnuti na taj period vašeg rada.

Činjenica je da sam relativno kratko vrijeme proveo na toj poziciji, ali sam se od prvog dana maksimalno i iskreno posvetio jednom jedinom cilju – oporavku preduzeća. Iako sam od prvog dana nailazio na poteškoće i razne vidove opstrukcija koje su dolazile sa različitih strana, smatram da su mjere poduzete u tom periodu vodile u dugotrajan, ali ipak siguran oporavak preduzeća. Naravno on nije bio moguć preko noći, ali realno u jednom vremenskom periodu od 5-6 godina.

Možda su interesantne za istaći dvije činjenice, a to je da sam svojim planovima oporavka imao i podršku gotovo svih radnika (osim nekolicine njih), te da sam uspio dobiti podršku svih gradskih vjećnika za nastavak oporavka preduzeća. Svi su oni prepoznali moje iskrene namjere.

Ono što se dalje dešavalo – od 24.12.2019. ne bih komentarisao ovom prilikom, jer je tema za jedan zaseban razgovor.

ZB: Ovogodišnja kampanja SD BiH je definitivno različita od kampanje ostalih političkih stranaka… podjela WC četki, bacanje letaka iz aviona, live podcast sa različitim temama (program uživo na društvenim mrežama) i sl.

Jeste sigurno. Kao što smo drugačiji, realniji i objektivniji sa našim programskim ciljevima, tako nam je i drugačija kampanja. Za te ideje i njihovu realizaciju  je najzaslužniji naš nosilac liste Dženan Dedić – aktuelni vijećnik u GV.

Jednim dijelom su nastale i kao odgovor na svojevrsnu informativnu blokadu u kojoj se nalazi naš grad, s obzirom da ove godine nemamo debatnih političkih emisija i sučeljavanja kandidata. Slažem se da je zdravlje građana prioritet i da je velika odgovornost na medijima u slučaju mogućeg širenja zaraze, ali postoje mjesta i objekti u kojima su se mogle, u skladu sa propisanim mjerama, održati emisije u kojima bi se suočavali politički kandidati.

Uzmimo samo za primjer zgradu BNP-a, pa salu GV, pa čitaonicu gradske biblioteke… A u konačnici navedene emisije je bilo moguće realizovati i iz samog studija RTVZE uz korištenje odgovarajućih aplikacija kojima bi se učesnici javljali iz sigurnosti vlastitih domova.

Iz tog razloga, SD BiH i Boris Britvar kao nezavisni kandidat za gradonačelnika, zajednički realizuju svaku noć u 20,00 sati tematske emisije koje je moguće pratiti uživo putem društvenih mreža, te postavljati pitanja i tako učestvovati u debati. Prenos je moguće pratiti putem FB na našoj zvaničnoj stranici SDBiH Zenica ili putem oficijelne stranice Boris Britvar.

ZB: Na promotivnu aktivnost bacanja letaka iz aviona građani su reagovali različito. Možete li dati svoj komentar.

Mi smo im bacili letke sa našim realnim i ostvarivim programima, ali nismo niti ćemo „bacati  ublehe“ i raditi na zavađanju građana i daljnjoj podjeli grada.

ZB: Za šta ćete se zalagati u radu GV?

Pa svakako će prioritet biti na projektima iz zajedničkog programa za grad i građane, usaglašenog između SD BiH i Borisa Britvara – nezavisnog kandidata za gradonačelnika.

To su projekti besplatnog priključka za vodu za svako individualno stambeno domaćinstvo, besplatni javni prijevoz, izgradnja stanova za mlade kao i dodjela besplatnog gradskog zemljišta za izgradnju individualnih stambenih jedinica, rekonstrukcija obdaništa uz subvencioniranje smještaja djece sa 50%, plaćanje odvoza smeća po članu domaćinstva a ne po kvadraturi, formiranje parking zona u svim dijelovima grada, finansiranje projekata energetske efikasnosti na svim objektima kolektivnog i individualnog stanovanja, formiranje otkupnih stanica sa garancijom na otkup svih proizvoda, proširenje azila za pse…

Za sve navedene projekte imamo elaborate i pripremljena rješenja. Naravno postoji i niz drugih projekata koji bi znatno poboljšali kvalitet života svih građana, kako u urbanom tako i ruralnom dijelu našeg grada.

A osim toga, moj lični angažman će biti fokusiran prije svega na vraćanje kulture dijaloga u Gradskom vijeću, uz puno poštovanje tuđeg mišljenja, ali i odbranom vlastitih stavova argumentima, a ne uvredama kao što je to bilo u protekle četiri godine.

Podržat ću sve projekte koji su od stvarnog interesa za građane i grad, a ne samo za pojedince, bez obzira iz koje političke partije dolazio prijedlog.

Zalagat ću se za ravnomjeran razvoj kako gradskih i prigradskih zona, tako i svih ruralnih područja, ali uz poštivanje stručnih analiza i mišljenja ili studije opravdanosti ulaganja u neki projekat.

Od hitnih interventnih mjera u gradu ću sigurno potencirati  na uklanjanju i zamjeni svih vidljivih,  izuzetno opasnih, azbestnih površina sa javnih objekata kao i objekata kolektivnog stanovanja.

Insistirat ću na izradi socijalne karte naših građana, kao polazne osnove za izradu detaljnog plana pomoći najugroženijoj kategoriji, pri čemu je jedna od aktivnosti obezbjeđenje besplatnih knjiga i školskog pribora za svu djecu iz socijalno ugroženih kategorija tokom cijelog perioda osnovnog i srednješkolskog obrazovanja.

Borit ću se za uvođenje poticaja za pokretanje malih privatnih obrta sa obezbjeđenjem početnog kapitala do 10.000 KM, te korisnicima ovih poticaja, dodjelu svih poslovnih prostora u vlasništvu grada na besplatno korištenje u periodu od 2 godine.

Drugi jako bitan segment je uvođenje poticaja za sadnju i uzgoj orašastih plodova (orah, lješnik) na svim slobodnim parcelama koje se nalaze u ruralnim dijelovima našeg grada, te uvođenje poticaja za proizvođače meda. Naravno same poticaje treba da prati odgovarajuća studija isplativosti kao i organiziranje sistema otkupa i daljnjeg plasmana tih proizvoda.

Konačno, ali ne manje bitno jeste zalaganje da Gradsko vijeće i Gradska uprava preuzmu konačnu obavezu za uvezivanje staža svim bivšim i sadašnjim radnicima JP Komrad i JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, a s obzirom da su u pitanju radnici gradskih javnih preduzeća, ta obaveza se mora realizirati iz Gradskog budžeta.

Naravno za realizaciju bilo koje od ovih ideja treba podrška vjećnika, stoga i jeste jako bitan sastav Gradskog vijeća.

ZB: Imate li neku poruku biračima za kraj?

Ovo je grad u kojem svi zajednički živimo. Neko od rođenja, neko vlastitom odlukom i željom da upravo ovdje provede dio radnog i životnog vijeka. Zbog toga samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti život u gradu ljepšim i kvalitetnijim i po mjeri svih građana.

Izaberite one za koje ste sigurni da vas neće prevariti i iznevjeriti. Birajte one za koje pouzdano znate da ćete im se moći obratiti, razgovarati otvoreno sa njima, uputiti preko njih željenu inicijativu ili možda dati konkretan prijedlog za utrošak naših zajedničkih sredstava.

Ne birajte one koji ne ispunjavaju svoja data obećanja, one kojima je jedini cilj stvaranje daljnjih podjela u našem gradu, one koji nisu sposobni da vode normalam dijalog zasnovan na činjenicama i čija je retorika zasnovana na uvredama.

Ne birajte one koji će, kao i do sada, u naredne četiri godine raditi samo i isključivo u privatnom interesu, a ne u interesu vas – građana Zenice.

Ali svakako prilikom donošenja konačne odluke budite svoji, mislite zenički!

Jer Zenica zna, želi i mora bolje!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno