Sudske klupe

SBK: Potvrđena optužnica protiv Hadžiradončića za nesavjesno poslovanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Potvrđena je optužnica protiv Omera Hadžiradončića, bivšeg direktora Doma zdravlja Busovača, koja ga tereti da je sebi i supruzi nezakonito povećavao zaradu u toj zdravstvenoj ustanovi. Optužnicu protiv njega podiglo je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, koje ga tereti za produženu zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, a potvrdio ju je Općinski sud u Travniku.

Optuženom se stavlja na teret da je od 1. januara 2014. do 30. aprila 2021. godine, kao direktor Doma zdravlja Busovača, iskoristio svoj položaj i postupio suprotno statutu ove zdravstvene ustanove i kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području kantona.

“Na taj način uzeo je sebi 39.330 KM, a istovremeno je oštetio budžet Doma zdravlja Busovača za isti iznos”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Optuženom Hadžiradončiću se stavlja na teret i da je od 10. juna 2019. do 30. septembra 2020. godine radnici Doma zdravlja Busovača, svojoj supruzi M.H., za vrijeme dok je bila odsutna sa posla zbog bolovanja, isplatio naknade na ime toplog obroka, prijevoza, uslova rada i stimulacije.

“Te naknade joj ne pripadaju za vrijeme bolovanja. Tako joj je po osnovu stavki ‘topli obrok’ i ‘prijevoz’ pribavio protivpravnu korist u ukupnom iznosu od 6.832 KM i za taj iznos oštetio budžet Doma zdravlja Busovača”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila da se od optuženog Hadžiradončića oduzme imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom u novčanom iznosu od 39.329,81 KM, a od M. H. novčani iznos od 6.832,64 KM.

Dr. Hadžiradončić je bivši predsjednik kantonalnog sindikata radnika u zdravstvu u zeničko-dobojskom kantonu, a radio je/radi u zdravstvenim ustanovama u Zenici.  Hadžiradončić je na čelo Doma zdravlja došao 2012., ali je godinama bio prozivan od strane radnika, koji su na kraju dobili i kolektivnu tužbu protiv Doma zdravlja za odštetu.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno