Posuđeno

SB: Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prodaje odmaralište koje ne može prodati

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SB: Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prodaje odmaralište koje ne može prodati – Na hitnoj sjednici Gradskog vijeća Zenice koja se održala u četvrtak, 27. aprila a na kojoj se raspravljalo o mogućnostima rješenja dužničke krize NK Čelik, gradonačelnik Fuad Kasumović je, između ostalog, istakao da je Zenica kreditno i garantno nesposobna.

Zenica je možda kreditno i garantno nesposobna, ali sposobni gradonačelnik Kasumović prodajom zemljišta bivšeg odmarališta „Duće“ u općini Dugi Rat, Republika Hrvatska, koje je u vlasništvu Grada planira popraviti taj rejting, a sa tim parama namjerava izgraditi novu zgradu za gradsku administraciju.

Odmaralište „Duće”, koje se nalazi oko tri kilometra od centra Omiša i veličine je 11 hiljada kvadratnih metara izgrađeno je za potrebe školske djece i omladine na zemljištu koje je Općina Zenica prije 56 godina kupila u tu svrhu, a finansiranje izgradnje objekta je izvršeno iz sredstava općinskog budžeta. Godinama je ovo odmaralište služilo svojoj svrsi, ali je tokom i nakon ratnih dejstava bilo nedostupno vlasnicima.

Čim je preuzeo funkciju gradonačelnika, Kasumović je za prvu sjednicu Gradskog vijeća održanu 1. novembra prošle godine pripremio materijal i odluku o prodaji zemljišta putem međunarodnog tendera.

Međutim, gradonačelnik Kasumović nije znao da je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva u Splitu od 18. marta 2013. i Uredbe o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske od 17. jula 1991. na nekretnine odmarališta stavljena zabrana raspolaganja i opterećenja.

Uprkos činjenici da zabrana još uvijek nije skinuta, vijećnici Gradskog vijeća Zenice su krajem februara prihvatili zaključak da se dječije odmaralište u Dućama kod Omiša proda putem međunarodnog tendera.

A da zabrana raspolaganja i opterećenja nad nekretninama u Dućama još uvijek stoji potvrdio nam je i odvjetnik Ivan Topić, koji nam nije želio dati više informacija bez prethodne kosultacije sa klijentom, odnosno gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i općinskim pravobraniocem.

„Ne može se raspolagati imovinom koja je pod mjerama, tako da samim tim tender nije legitiman.

Ukoliko je vlasnik parcele znao za mjere to svakako povlači njegovu odgovornost, jer se ‘pobjednik’ na tenderu ne može upisati kao vlasnik takve imovine, niti može ući u posjed iste“, objašnjenje je jednog uglednog odvjetnika iz susjedne Republike Hrvatske, a to ne isključuje kaznenu, odnosno krivičnu odgovornost onih koji eventualno raspišu takav tender.

O mogućim pravnim posljedicama, odnosno o mogućnosti prodaje imovine u Hrvatskoj, koja je pod sudskom zabranom  raspolaganja i opterećenja, razgovarali smo i sa veleposlanikom RH u BiH Ivanom Del Vechiom

„Nisam upoznat o namjerama Općine Zenica da proda svoju imovinu u Dućama, ali to nije jedini problem takve vrste.

Naime, skidanje sudskih zabrana raspolaganja sa imovine čiji vlasnik se zna, odnosno rješavanje tih pitanja bit će jedna od tačaka prvog narednog susreta vlada RH i FBiH, a koji će se održati u nardenih mjesec dana“, rekao je veleposlanik Del Vechio.

To, po svemu sudeći, ne smeta Kasumoviću, koji će novac od prodaje odmarališta „Duće“ investirati, ne u spas NK Čelika, nego u izgradnju nove zgrade Gradske uprave.

M. FAZLIĆ/SLOBODNA BOSNA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno