Info

Saznajte šta i koliko smijete nositi van BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saznajte šta i koliko smijete nositi van BiH – Građanima BiH, onima koji putuju na Jadran, osim preporuka da se naoružaju strpljenjem zbog velikih gužvi na graničnim prelazima, izdaje se i posebno upozorenje da prije polaska na put provjere ispravnost putnih isprava, ali i da paze šta prenose preko granice. Istražujemo šta je sve dozvoljeno i u kojim količinama.

Na graničnom prelazu Bijača zablježili smo veliki broj putnika koji se odlučio za odmor na Makarskoj rivijeri. Za razliku od drugih graničnih prelaza, na ovom nema dužih zadržavanja. A nema ni učestalih povrata bh. državljana sa granice, no iz Granične policije BiH ističu da najveći broj putnika biva vraćen zbog nevažećih putnih isprava.

“Apeliram ovim putem na sve dobronamjerne putnike da prilikom prelaska državne granice, prije polaska na put izvrše pripremu putnih isprava da ne bi dolazilo do komplikacija na državnoj granici vezano za istek putne isprave koje i sebi, ali i nama, stvara dodatne komplikacije i stvara dodatne gužve”, istakao je Bojan Petrović, inspektor za krim-obavještajne poslove u jedinici granične policije Doljani.

Procedura je poznata – prvo kontrola dokumenata, a nakon toga slijedi carinska kontrola. Pojačani pregledi provode se samo nad osobama koja se mogu dovesti u vezu sa nezakonitim ponašanjem, što je oduvijek i bila praksa. Kako kažu putnici nekad se pregledava sve, nekad osnovno ili ništa.

No putnici se posebno upozoravaju da obrate pažnju na to šta nose sa sobom, jer preko granice je moguće prenijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika. Građani BiH koji ponesu veću količinu hrane, npr. više litara mlijeka, kilogram mesa i slično, riskiraju da im se oduzme na granici. Dakle, sva mesa i mesne prerađevine, a isto se odnosi na mlijeko, kao i proizvode životinjskog porijekla, ne mogu u EU. Tako stoji na papirima, odnosno propisima EU. Kućni ljubimci mogu se prenositi samo uz potvrdu ljekara. Građani mogu u vozilu prenijeti i odjeću, obuću, higijenske potrepštine, lični nakit, fotoaparate i kamere i druge mobilne električne uređaje, sportsku opremu, predmete za razonodu, ali u razumnoj količini, koji su putniku potrebni za vrijeme privremenog boravka.

Svi proizvodi unose se u propisanim količinama, tako kada je u pitanju duhan i duhanski proizvodi: dozvoljeno je prenijeti do 200 cigareta. Parfeme do 50 ml i toaletne vode do 25 ml. Lijekovi i medicinski proizvodi u količini neophodnoj za putnikove lične potrebe, uz predočenje lične medicinske dokumentacije. Homeopatski proizvodi najviše jedno pakovanje.

Gotovinu i čekove putnici mogu unositi bez ograničenja, ali su obvezni cariniku prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti 10.000 eura ili više.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno