Info

SAZNAJEMO: Ustavni sud FBIH odlučio – Preraspodjelom u budžetu FBiH nije povrijeđeno pravo sarajevskih općina

Podijeli ovu vijest:

Kako saznaje Zenicablog, Ustavni sud Federacije je donio Presudu, kojom je utvrđeno da Zakonom o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine NIJE POVRIJEĐENO PRAVO na lokalnu samoupravu opština Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža.

Kao što je poznato, odlukom Parlamenta FBIH, objavljenom u Službenim novinama Federacije 17/22 došlo je do izmjena raspodjele sredstava iz budžeta, odnosno promjene “pondera”, kojim je, recimo, Zeničko-dobojskom kantonu pripalo i do 30 miliona KM više na godišnjem nivou.

Podsjećamo, promjena odluke i Zakona o raspodjeli rezultat je višemjesečne borbe zastupnika iz našeg, Zeničko-dobojskog, ali i drugih Kantona Federacije, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost i jedna je od rijetkih, možda i jedina u kojoj su zastupnici jedne stranke glasali drukčije, ovisno da li dolaze iz Sarajeva ili “ostatka FBIH”. Ipak, značajnom većinom broja zastupnika u oba doma, redstavničkom i Domu naroda, odluka je donesena ovog proljeća, ali i odmah osporena od nekoliko sarajevskih općina pred Ustavnim sudom.

Povećanje prihoda bilježiće skoro svi Kantoni u FBIH, a logično, na uštrb smanjenja novca za Kanton Sarajevo, koji je do sada imao iznimno povlašten status u raspodjeli. Napominjemo da će Kantonu Sarajevo taj privilegirani koeficijent biti postupno smanjivan, ali će i dalje ostati značajno veći od većine ostalih Kantona.

Inače, ova odluka stupa na snagu od 1. januara 2023. godine, a za njenu ustavnost su, jednoglasno, glasale sve sudije Ustavnog suda FBIH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno