Kultura

„Savršen proizvod“ i „Psić boje neba“ ove sedmice na sceni BNP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Savršen proizvod“ i „Psić boje neba“ ove sedmice na sceni BNP- Prva sedmica marta u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti u znaku četiri izvedbe dvije predstave. Već u četvrtak, 4, marta u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti odigrana predstava „Savršen proizvod“ u režiji Miroljuba Mijatovića.

Predstava „Savršen proizvod“ rađena je po motivima dva dramska teksta. U pitanju je tekst “Meso” hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gđe Vorn“ Bernarda Showa. Oba teksta govore o kompleksom odnosu roditelja i djece, te kako je zapravo malo roditelja koji neće pokušati određivati živote svoje djece, s manje ili više pritiska. Oba pisca, mada pripadaju različitim epohama, izvanredno uočavaju i definiraju roditeljske frustracije koje oni “rješavaju” preko svoje djece, u ovom slučaju gotovo brutalnim pritiscima majke na kćer. U jednom slučaju dijete posustaje i, naizgled, posluša majku, a u drugom se pobuni od samog početka. U kontekstu “novog doba” kći mora shvatiti važnost novca, svojeg vanjskog izgleda i dobre udaje. Djevojčica mora postati “savršen proizvod”, u skladu s globalnim trendovima potrošačkog društva. Pritisak je prevelik, neki odabiru prostituciju, a predstava ne propušta uprijeti prstom u još jednu dimenziju, onu koja bi podrazumijevala unutarnje potrebe svakog čovjeka. U predstavi igraju: Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić.

U petak, 5. marta u dva termina, u 10.30 sati i u 12 sati će biti odigrana lutkarska predstava za djecu „Psić boje neba“ koja je premijerno izvedena prethodne sedmice u Zeničkom pozorištu. Ista predstava će biti izvedena u subotu, 6. marta u 18 sati, također na Maloj sceni „Žarko Mijatović“.

Prema riječima reditelja Kovačovskog „Psić boje neba“ je „predstava koja govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U predstavi ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka.  U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Igda Jarić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno