Info

Savjeti stručnjaka: Detoksikacija i oporavak organizma nakon praznika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Savjeti stručnjaka: Detoksikacija i oporavak organizma nakon praznika – Koliko god da se trudimo biti umjereni u jelu i piću, te paziti na ono šta jedemo, za vrijeme praznika ipak svi malo „iskočimo iz ravnoteže“ i zdrave navike ostavljamo po strani, kao još jednu od novogodišnjih želja i odluka, koje ćemo ispuniti nakon praznika.

Treba priznati, uglavnom se nije lako u potpunosti se odreći bogate praznične trpeze i brojnih tradicionalnih slanih i slatkih delicija, ali ono što sigurno možemo je potruditi se kontrolisati količine unesene hrane, te se nakon praznika posvetiti oporavku i detoksikaciji organizma za popravak učinjene štete.

Praznična trpeza, iako ukusom veoma primamljiva, visoko je kalorična i obiluje teškom hranom bogatom masnoćama i šećerima. Povećano je nakupljanje otpadnih tvari u organizmu, što može uzrokovati brojne tegobe, a neke od njih su glavobolja, umor, zatvor, nadutost, akne, alergije, debljanje, depresija,…

Cilj detoksikacije je očistiti organizam od štetnih tvari, napuniti ga vitaminima i mineralima, te popraviti opće stanje metabolizma.

Savjete za čišćenje i oporavak organizma nakon praznika vam daje Maja Trifković, nutricionistkinja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Neophodno je da se vodi računa o dovoljnoj hidraciji – za učinkovitu detoksikaciju organizma od posebnog je značaja dovoljan unos tečnosti zbog lakše i brže probave i posljedično brže eliminacije toksina. Osim vode, preporučuju se nezaslađeni zeleni čaj i limunada, ali i ostali prirodno cijeđeni voćni sokovi.

Sebi treba omogućiti svakodnevni unos hrane bogate vlaknima, koja utiču na pravilno funkcioniranje probave i pomažu eliminaciju toksina, kao što su voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, sjemenke, navodi Trifković.

Struka preporučuje povećanje unosa voća i povrća, posebno zelenog lisnatog, po mogućnosti iz organske proizvodnje, za dovoljnu opskrbu organizma vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni učinak otrovnih tvari.

Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete miješati s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija, koji mogu biti praktično i hranjivo rješenje i za vašu užinu.

-Neophodno je izbaciti ili svesti na minimum unos suhe i brze hrane, industrijski prerađene hrane, slatkiša, gaziranih i zaslađenih kupovnih sokova, alkohola i cigareta. Ne treba pretjerivati s količinama unesene hrane i potrebno je truditi se rasporediti ukupni energetski unos u više manjih obroka u toku dana radi ubrzavanja metabolizma i boljeg rada probavnog sistema, dodaje Trifković.

Na kraju, savjetuje se da, ukoliko ste u mogućnosti, uvedite neki vid fizičke aktivnosti u svoju svakodnevnicu za dodatno ubrzanje metabolizma i brže izbacivanje toksina iz tijela.

I zapamtite najbitnije – potreba organizma za detoksikacijom nije samo nakon praznika, nego svaki dan!

Navedeno je samo nekoliko jednostavnih savjeta pomoću kojih možete znatno očuvati i poboljšati zdravlje vašeg organizma, ali nastojte o tome ne razmišljati samo jednom ili dva puta godišnje nakon praznika, jer ovakav način detoksikacije će biti najučinkovitiji ako usvojite zdravije prehrambene i životne navike za cijeli život.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, na kraju, poručuju – da biste postigli dugoročno blagotvorne rezultate za vaš organizam, trudite se što više zdravih navika uvesti u svoju svakodnevnicu, kako biste uvijek bili zadovoljni sobom.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

 

 

 

 

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno