Zenica

Savez izviđača Grada Zenica spreman za 65. ‘Izviđačko ljeto – Boračko jezero 2023’

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon zvaničnog završetka školske godine u školama Zeničko-dobojskog kantona, članovi Saveza izviđača Grada Zenica (SIGZ) proteklog su vikenda počeli postavljati šatore za dolazak prve smjene na tradicionalno, 65. “Izviđačko ljeto Boračko jezero 2023”, koje će ove godine biti realizirano u šest smjena, po osam dana.

Prva smjena starta 7. jula, a aktivnost “Izviđačko ljeto Boračko jezero 2023” zvanično završava 18. augusta, mada će i nakon tog termina biti druženja izviđača i njihovih prijatelja u vlastitom kampu na Boračkom jezeru iznad Konjica.

-SIGZ već 65 godina organizuje ljetovanja u našem izviđačkom centru na Boračkom jezeru. Ove godine organizijemo šest smjena, sa početkom 7. jula, a smjene traju osam dana ili sedam pansiona.

Kao i svih ranijih godina, predvidjeli smo i za ovu godinu veoma bogat program aktivnosti, a imamo i dodatne međunarodne aktivnosti. U toku druge smjene, imamo i Školu za naše mlade lidere, koja je djelomično finansirana iz projekta ‘Jedan san’, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Saveza izviđača Federacije BiH.

Ono što je interesantno za ovu godinu, je da, u četvrtoj smjeni, imamo Međunarodni kamp u kojem će biti 60 izviđača iz Poljske, 10 iz Ukrajine, 40 iz Osijeka (Hrvatska), 50 iz Novog Pazara (Srbija) i 40-ak iz Zenice. Tako  ćemo uistinu imati veliki međunarodni izviđački kamp – najavio je predsjednik SIGZ-a Edin Šarić.

Ljeto se nastavlja sa boravkom djece iz Javne ustanove Dom porodica iz Zenice, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja, a zadnji vikend augusta predviđen je za 8. kotlićijadu, koja je susret izviđača-veterana, koji će se zakmičiti u spravljanju hrane u kotliću.

-Tako da nam je i ova godina izuzetno popunjena. Pored izviđača, djece i mladih iz Zenice- već sam napomenuo- bit će jako puno i drugih izviđačkih odreda iz cijele BiH. U sklopu projekta Škola za mlade lidere imat ćemo predstavnike Odreda izviđača ‘Dr. Mladen Stojanović’ Prijedor i Odreda izviđača ‘Petar Kočić’ iz Broda.

U sklopu ovog projekta imat ćemo i promociju dvije publikacije: ‘Sigurni od nasilja’” i ‘Sigurni na internetu’- kazao je Šarić.

On ističe da SIGZ  ima tri odreda: OI “Lisac”, OI “Smetovi” i OI “Zmajevac” te da broje oko 565 članova i su jedna od najbrojnijih organizacija u BiH, a sama Federacija BiH, napominje, ima oko 25 odreda te oko 3.200 članova. Na području Grada Zenica samostalno djeluje i OI “Safet Ribić” iz Nemile.

SIGZ , dodao je, upravlja sa Izviđačkim kampom “Boračko jezero”, koje ima površinu od oko 10.500 kvadratnih metara te imaju četiri bungalova, sa oko 60 ležajeva, a koji su donacija Vlade Japana; zatim “drvena brvnara” sa 20 ležajeva, a koju su sagradili uz podršku Grada Zenica, koje im je dodijelio i na upravljanje zemljište na kojem se nalazi kamp. Prostor sa šatorima može primiti dodatnih 260 osoba.

-Kuhinja i trpezarija savremeno su opremljene te mogu opslužiti minimalno 300 osoba za vrijeme jednog obroka. Centar je opremljen i ambulantom, kantinom, zip-lineom dužine 80 metara, prekrasnim adrenalinskim parkom, stijenom za penjanje sa osmatračnicom, terenima za mali nogomet, rukomet i odbojku – istakao je Šarić.

Svake godine, dodaje, na Boračkom jezeru izvrše i obuku te obuče za samostalno plivanje 50-ak djece. Cijene ove godine nešto su veće nego prošle godine pa, tako, za članove SIGZ-a smještaj i sedam punih pansiona iznosi 170 KM; za organizovane sportske organizacije i udruženja građana 210 KM te 230 KM za mališane koji nisu članovi izviđača ili organizacija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno