Biznis

Sastanak UO Saveza Udruženja poslodavaca ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici održan je prvi sastanak Upravnog odbora SAVEZA UDRUŽENJA/UDRUGA POSLODAVACA ZDK.  Bila je ovo idealna prilika da poslodavci iz najvećeg broja općina Zeničko-dobojskog kantona razmijene svoje mišljenje o ekonomskoj situaciji u njihovim općinama, Kantonu, ali i šire.
Na sastanku je osim ostalog odlučeno da se zajedno sa privrednicima iz drugih kantona i vlastima pokrene INICIJATIVA ZA PROMJENU ZAKONSKE REGULATIVE IZ OBLASTI PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA FBIH.
Ovaj zakon prepoznat je kao nepovoljan i nepravedan za privredu ZDK, a samim tim i za kvalitetu življenja svih građana ZDK. Naime, prema trenutnoj raspodjeli javnih prihoda u FBIH, budžet ZDK je svake godine oštećen najmanje za 30-36 miliona KM (toliko otprilike iznosi godišnji budžet grada ZENICA). U periodu od 2006. – 2013. budžet ZDK je oštećen preko 260 miliona KM (otprilike kao godišnji budžet ZDK).
Pored ove inicijative, na sastanku su iznešeni i drugi prijedlozi za poboljšanje poslovnog okruženja u ZDK. Ovi prijedlozi će biti uobličeni u plan rada za 2015. godinu na narednom sastanku Upravnog odbora Saveza udruženja/udruga poslodavaca ZDK koji će se održati u Usori 12.02.2015.godine.
Savez udruženja/udruga poslodavaca ZDK ima za cilj da okupi sva općinska Udruženja poslodavaca sa područja ZDK, (trenutno ih je 10 od ukupno 12 općina) kako bi insitucionalno rješavali nagomilane probleme u privredi Zeničko-dobojskog kantona. Kroz Ekonomsko-socijalno vijeće ZDK, poslodavci moraju postati ravnopravan partner Vladi ZDK i sindikatima u procesu donošenja najvažnijih odluka koje se tiču privrede u ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno