Zenica

Sastanak u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK: zakonski ojačati razvoj predškolskog obrazovanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sastanak u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK: zakonski ojačati razvoj predškolskog obrazovanja – Evropski standardi u oblasti predškolskog odgoja i prilagođavanje zakonske regulative, bili su tema sastanka koji je (utorak, 30.04.2019. godine) održan u Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, na inicijativu predstavnika Udruženja privatnih predškolskih ustanova ZDK. Predstavnici Udruženja su upoznali nadležnog ministra prof. dr. Spahiju Kozlića sa ciljevima Udruženja, koji se između ostalog ogledaju u poboljšanju i unapređenju uslova u oblasti predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sekretar Udruženja Selma Ahmad, kazala je da je segment predškolskog odgoja i obrazovanja područje u kojem postoji ogroman potencijal za uspostavljanje boljih uvjeta rada, ali da zastarjele odredbe koje regulišu ovu oblast, počev od Zakona koji je donesen 2010. godine, kada na tržištu gotovo da nije ni bilo privatnih obdaništa, pa preko svih drugih podzakonskih akata, nameću kao nužnost redefiniranje propisa i uspostavljanje zdrave platforme koja će omogućiti potrebne promjene u procesima iz ove oblasti.

  • Upravo zbog neprilagođene legislative iz ove oblasti, nastanak privatnih obdaništa se dešavao u jednom vakumu, u kojem se, s jedne strane tretiraju kao privredna društva, a s druge strane kao odgojno-obrazovne ustanove, zbog čega su u konstantnoj borbi na dva fronta – između monitoringa u obrazovnom segmentu i obaveza u segmentu privredne djelatnosti. Ono što je najvažnije, kvalitet usluga nikada nije bio upitan, što potvrđuje i sve veći broj roditelja koji svoju djecu, upravo zbog kvaliteta usluge i kvaliteta ponuđenih sadržaja, povjeravaju ovim obdaništima – kazala je sekretar Udruženja Selma Ahmad.

Istaknut je također podatak da naša zemlja ima najniži stepen pokrivenosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Evropi što je pokazatelj da napori društva u ovoj oblasti moraju biti daleko intenzivniji, posebno imajući u vidu opredijeljenje naše zemlje ka evropskim i svjetskim trendovima u pogledu tretmana predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ministar Kozlić je izrazio spremnost na saradnju u pravcu poboljšanja stanja, te istakao da je uspostava kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja imperativ razvoja i evropske standardizacije  u ovoj oblasti koja je od posebnog drušvenoj značaja.

Aktiva Press



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno