Zenica

Šarić ostaje nastavnica

Nakon što su protekla tri dana učenici mješovitog prvog i drugog razreda Područne osnovne škole u zeničkom selu Radinovići bojkotirali nastavu zbog otkaza nastavnici, današnjom serijom sastanaka u resornom ministarstvu obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona postignut je dogovor da nastavnivca Aida Šarić okonča nastavni proces do kraja polugodišta.

– Prihvatili smo zahtjeve roditelja, jer je najvažnije da se djeca vrate na nastavu, a daljnju ćemo proceduru provesti u skladu sa zakonom i rješenju inspekcije Ministarstva. Mada, ja i predsjednik Školskog odbora ne slažemo sa stavkom i da nismo imali odobrenje za ponovno raspisivanje konkursa – rekao je Mahir Arnaut, direktor OŠ “Arnauti”, u sklopu koje i djeluje ova škola.

To, praktično, znači da bi nastavnica Šarić mogla svoj zadržati posao do 15. avgusta, ali i da bi Medina Čajdrić, koja je tvrdi da je bila najbolji kandidat na prvom konkursu, mogla u drugom polugodištu raditi.

– Ohrabrena sam reakcijom ministra Mirka Trifunovića i njegovih saradnika. Slučaj se mora riješiti u skladu sa Pravilnikom o kriterijima za bodovanje, jer su sve oči uprte u nas dvije, koje smo pokrenule ovu borbu. Ljudi se boje i žaliti, pa bi naš poraz bio i negativna poruka, ali i poziv na masovno kršenje utvrđenih kriterija od strane ostalih direktora – ističe Čajdrić.

Podsjetimo, Ministarstvo je naložilo školskom odboru da postupi po njihovom rješenju, po kojem su samo trebali ispraviti nepravilnosti i izvršiti novo bodovanje po prvom konkursu. Ali, u školi su se odlučili poništiti cijeli konkurs i raspisati novi. Kako za ponovljeni konkurs nisu tražili, a samim tim ni dobili saglasnost od Ministarstva, ministar Trifunović ga, kako nam je kazao, smatra i nelegalnim.

AVAZ

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem