Info

Sarajevska i zenička policija se zajedno bore sa trkačima na autoputu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za period od januara do oktobra 2019. godine na autoputu A1 registrovano je 87 saobraćajnih nesreća, dok je u 2018. godini zabilježeno ukupno 133 saobraćajnih nezgoda, ali bez poginulih i sa 22 povrijeđene osobe.

Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK, u izjavi za Klix.ba je pojasnila kako policijske patrole svakodnevno obilaze dionicu A-1 koja je na području Zeničko-dobojskog kantona s ciljem preventivnog djelovanja, ali i sankcionisanja nesavjesnih vozača, dok u okviru raspoloživih resursa nemaju presretače za dokumentovanje prekršaja u pokretu.

Zenička policija zajednički sa sarajevskom djeluje na A-1

“Također možemo potvrditi da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ima odličnu saradnju s Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u smislu postupanja po međusobnim zahtjevima, razmjene operativnih i obavještajnih saznanja i podataka, kao i u svim drugim vidovima saradnje. Jako dobru saradnju s preduzećem JP Autoceste FBiH, s kojim ostvarujemo svakodnevne kontakte u potrebnim situacijama, kada koristimo sve raspoložive tehničke kapacitete i resurse istog”, izjavila je Alić.

Dodala je da je policija MUP-a ZDK u posljednje vrijeme intenzivirala aktivnosti s ciljem preventivnog djelovanja te je njihova prisutnost intenzivnija na magistralnim putevima.

“U svim našim aktivnostima djelujemo vrlo transparetno, te svim vozačima i učesnicima u saobraćaju dajemo informacije o broju i pozicijama mobilnih i stacionarnih radarskih sistema, te ih upozoravamo na njihovu obavezu poštivanja saobraćajnih propisa, kako bi tako zaštitili prvenstveno sebe ali i druge učesnike u saobraćaju”, dodaje Alić.

MUP KS nabavlja još dva presretača

Iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS su kazali da osim tri presretača imaju instalirana i dva stacionarna radara, kao i četiri uređaja za provjeru validnosti registarskih oznaka (važnost registracije, potraga tablica, potraga za ukradenim vozilima) i to u mjestu Malešići i Vlakovo.

“Jedinica za saobraćaj trenutno raspolaže s tri presretača, a u toku je postupak nabavke još dva vozila i kompletiranja opreme za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo koja podrazumijeva stvaranje mogućnosti za softversku obradu prekršaja zabilježenih ovim presretačima”, kazali su iz MUP-a KS za Klix.ba.

Kažu nam da imaju odličnu saradnju i s kolegama u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ali i s JP Autoceste FBiH.

“U saradnji s pomenutim javnim preduzećem u toku je izrada elaborata proširenja stacionarnih radarskih uređaja na autocestama u Kantonu Sarajevo, sve s ciljem podizanja nivoa sigurnosti saobraćaja”, dodali su iz sarajevske policije.

Raduje činjenica da je broj saobraćajnih nezgoda u opadanju, a jedina nezgoda u kojoj su smrtno stradale osobe zabilježena je nedavno u mjestu Tičići kod Kaknja, a uzrok je bila vožnja u suprotnom pravcu.

klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno