Ljudi

Sara Heljić: S ponosom nosim najdraži dres

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavila je tamo gdje je stala na Eurobasketu, sa novim pobjedama. Pred sarajevskom publikom je ponovo pala velika Belgija, a naše Zmajice pobjedu su potrvrdile i u Skoplju protiv Makedonije. Da nas stručni štab na čelu sa selektorom Lojom i legendarnom Razom Mujanović misli o budućnosti reprezentacije, pokazuje novo ime u našem timu. Dvadesetogodišnja Sara Heljić je već u svom debiju pokazala da će biti veliko pojačanje za naš tim i pridobila simpatije publike.

Sara potječe iz košarkaške porodice, njeni otac i majka su igrali košarku, tako da je njen put bio poprilično jasan. Svoje prve košarkaške korake je napravila u Zenici, a danas brani boje mađarske Vasas Akademije.

Imala si priliku da debituješ za reprezentaciju u meču protiv Belgije i upišeš prve poene. Kakvi su tvoji utisci?

Drago mi je da mi je selektor Lojo pružio priliku da obučem najdraži dres i nadam se da sam opravdala očekivanja. S obzirom na to da nisam igrala godinu i pol, zbog povrede i oporavka, ovo mi je bila tek treća utakamica nakon toga. Zadovoljna sam, ali kako mi to volimo da kažemo, uvijek može bolje. Bila sam uplašena malo, jer igrati pred svojim navijačima i u dresu reprezentacije nije mala stvar, ali trudila sam se da pokažem i dokažem da ja to mogu.

Zanimljivo da si se odlučila za broj 12 na dresu koji su nosile legende BH košarke poput Raze Mujanvić, Mirze Delibašića, Mirze Teletovića.. Ima li broj 12 za tebe neku posebnu težinu ili značenje?

Pa možda je to neka sudbina. Kada sam počela da se bavim košarkom nosila sam broj 4, ali u jednom periodu jednostavno sam osjetila i svidio mi se broj 12. Zatim sam saznala, kada su moji roditelji jedne prilike gledali moju utakmicu i vidjeli da nosim taj broj rekli su mi da su i oni nosili broj 12 dok su aktivno igrali, a ja to nisam znala. Stoga ja to sve smatram nekom sudbinom. Broj 12 za mene znači veća odgovornost, ali i veći motiv.

Kakav je osjećaj igrati u tandemu sa Jonquel Jones?

Igrati sa najboljom košarkašicom svijeta i MPV-em je ogromna čast. Mogu da naučim dosta od JJ, što na terenu tako i van terena. Imala sam priliku i da treniramo zajedno i da pričamo o košarci van terena, tako da sam jako sretna da sam je upoznala i nadam se da ću imati prilike da češće budem sa njom u tandemu.

Prema tvom mišljenju koji je domet naše reprezentacije? Da li smo spremni za velike rezultate?

Iskreno mislim da imamo odličnu ekipu koja je spremna da se bori do posljednjeg atoma snage. Kada budemo u punom sastavu mislim da će to da bude još bolje. Djevojke su već sada napravile velike i historijske uspjehe. Imamo veliku podršku naših navijača i na tome smo im zahvalne. Mi ćemo se truditi da pokažemo da Bosna i Hercegovina za nas nije samo grb koji nosimo na dresu, nego svetinja za koju igramo ponosno!

Pripremio i razgovarao: ANEL IMAMOVIĆ/gallery.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno