Info

ŠAPA Zenica: Stop napuštanju životinja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica upozorava na svakodnevno nova napuštanja štenaca i apeluje na građane da prijavljuju one koji ih napuštaju i ne zatvaraju oči

STOP NAPUŠTANJU ŽIVOTINJA, STROGE KAZNE ZA NEODGOVORNE VLASNIKE ŽIVOTINJA

U osvit obilježavanja sedme godišnjice svog postojanja i rada, organizovanjem tradicionalnog Festivala udomljavanja napuštenih životinja, u subotu 23.7.2016. na Kamberovića polju, zelenoj površini ispred Shoping Centra Džananović, s početkom u 10:00h, Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA Zenica upozorava na nastavak svakodnevnog napuštanja životinja, poglavito štenaca.  U samo zadnja četiri dana osvanula su napuštena legla na Kamberovića polju, Odmutu, Mokušnicama, Babinoj Rijeci, desetine novih malih štenaca, odvojenih otrgnutih od svojih mama, ostavljenih na ulici, da se obezglavljeni snalaze, lutaju, i umiru od gladi i žeđi, ili bivaju gaženi i pregaženi na smrt od strane automobila.  Monstruozno!
Godinama upozoravamo da je isključivi uzrok problema napuštenih životinja neodgovorno ponašanje čovjeka, dakle napuštanje životinja koje se kod nas i dalje ne sankcionira, a za to cijenu plaćaju i životinje i zajednica u cjelini.  Pozivamo na što hitniju registraciju svih vlasnika životinja uz obaveznu vakcinaciju i čipiranje, što bi omogućilo početak provođenja najoštrije kaznene politike za napuštanje životinja, uz usvajanje svih nedostajućih podzakonskih akata.  Apelujemo na sve vlasnike životinja da iste steriliziraju, te kao i svih godina do sada, Udruženje nudi pomoć i vlasnicima životinja u besplatnim sterilizacijam te ih pozivamo da nam se jave.
Psi su na ulici jer su izbačeni, doneseni, ostavljeni onda kad više nisu bili potrebni ili kad su postali teret, pa postaju teret ulice.  Kažnjavanje onih koji generiraju problem je osnovna pretpostavka za njegovo dugoročno rješavanje.
Zaustavimo napuštanje životinja.  Pozivamo sve građane da relevantnim organima prijavljuju one koji napuštaju životinje ukoliko su svjedoci napuštanja, da zapišu registarske tablice ukoliko se životinje izbacuju iz automobila, da budu savjesni i svjesni svoje građanske odgovornosti.  Zahtijevamo najstrožije kažnjavanje napuštanja životinja.

Posjetite nas na Kamberovića polju u subotu, 23.7.2016.
Udomite napuštenu životinju
Oni su bez doma, ali ne i bez nade

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno