Info

ŠAPA Zenica: 4. oktobar Svjetski dan zaštite životinja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ŠAPA Zenica: 4. oktobar Svjetski dan zaštite životinja – Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Zenica obilježava 4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja

Prilika za svakoga da čini dobro

…jer mi smo njihov glas…

4. oktobar se kao Svjetski dan zaštite životinja obilježava od 1931., kada je održana konvencija ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinje. Događaj je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, te se proširio se i na sedmicu zaštite životinja koja traje do 10. oktobra.

Udruženje ŠAPA Zenica se već godinama pridružuje brojnim organizacijama u obilježavanju ovog značajnog datuma, te potiče javnost da promisli o svom odnosu prema životinjama, ulozi koju životinje imaju u našim životima, podsjećajući društvo na odgovornost koju ima.

Udruženje ŠAPA Zenica u svjetskoj sedmici zaštite životinja apeluje na širu javnost, poziva škole i druge obrazovne institucije da se pridruže tako što će jedan školski sat posvetiti ovoj temi.  Udruženje ŠAPA Zenica i ovog 4. oktobra i ove sedmice svakodnevnim aktivnostima i volontiranjem pomaže životinjama i zajednici, provodeći aktivnosti spašavanja bolesnih, povređenih, napuštenih životinja, njihovog udomljavanja, te apeluje na građane i da u što većem broju posjete Gradsko sklonište za napuštene pse u Stranjanima u Zenici i udome napuštenu životinju.

Želimo podsjetiti na neophodnost humanizacije društva, u kojem su i dalje nasilje nad životinjama, zapostavljanje, zlostavljanje, kršenje zakona, napuštanja, zloupotreba životinja u najrazličitije svrhe kao i njihovo istrebljenje naša svakodnevnica. Društvo kao cjelina ima najveću odgovornost za cjelokupni živi svijet.  Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, životinje ugrožava čovjek, predmet su najsvirepijeg iskorištavanje upravo od strane čovjeka bilo da se radi o divljim, farmskim, laboratorijskim, ili kućnim životinjama. Nivo patnje životinja u svijetu danas je bez presedana, te reflektira stanje u društvu globalno.

Ovaj datum i cijelu sedmicu posvećujemo svim životinjama, onima iz naše okoline čijih smo patnji svjesni svaki dan, kao i onima koje žive u patnji daleko od očiju javnosti, na farmama, u laboratorijama, cirkusima, kavezima, klaonicama. Svim životinjama kojima prijeti progon, smrt i istrebljenje.

Svako od nas svojim načinom života, navikama, svojim svakodnevnim odlukama može učiniti puno sa svoje strane na unapređenju odnosa između ljudi i životinja.

Ne zatvarajte oči, ignorisanjem problem ne nestaje. Budite humani, poštujete životinje i njihovo pravo na život. Budite odgovoran vlasnik, ne napuštajete svog kućnog ljubimca. Prijavite slučajeve mučenja, zlostavljanja, ubijanja životinje, nelegalnih borbi životinja. Udomite i nahranite napuštenu životinju. Pružite pomoć povrijeđenoj životinji. Dio smo istog svijeta i najodgovorniji smo za njega.

4.-10. OKTOBAR SVJETSKA SEDMICA ŽIVOTINJA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno