Zenica

Šapa: Identifikovani počinioci iz bijelog kombija

Nakon što je Udruženje ŠAPA Zenica informisalo javnost, kao i sve nadležne organe o nezakonitom ubijanju pasa u Općini Zenica u noćnim i rano jutarnjim satima, od strane nn lica koja koriste bijeli kombi kao prevozno sredstvo, uz korištenje vatrenog oružja čime je ugrožena i sigurnost građana, uz pomoć brojnih svjedoka, odgovornih građana Zenice identifikovano je i vozilo i počinioci, te su sve informacije uz pribavljeni dokazni material predate Krim službi PU Zenica.
Od PU Zenica zahtijevamo hitno djelovanje i završetak istrage, te podnošenje krivične prijave Tužilaštvu Zeničko-dobojskog Kantona. Svako odugovlačenje ili ne procesuiranje smatraćemo direktnom opstrukcijom pravde, a što će za posljedicu imati dalje pravne korake protiv svih involviranih u slučaj.
Udruženje ŠAPA pozdravlja saopćenje za javnost Gradonačelnika Zenice Husejina Smajlovica od 28.07.2015. u kojem se nedvojbeno osuđuje svako nezakonito postupanje sa životinjama, te podsjeća na potrebu sistemskog i humanog rješavanja problema napuštenih životinja u Zenici, na zadovoljstvo i građana i životinja.
Udruženje ŠAPA Zenica podsjeća da problem koji su ljudi generirali decenijama ne nestaje preko noći, te da rješenju vodi samo konsolidiran pristup – puna registracija životinja, kažnjavanje napuštanje, dakle puno odgovorno vlasništvo, kontinuirane sterilizacije napuštenih i vlasničkih pasa, udomljavanje, te dakako osnivanje azila koji je karika u lancu i pomoći će u svim navedenim koracima – od liječenja životinja, udomljavanja, procjene bihevioralnog statusa, oduzimanja životinja od neodgovornih vlasnika i slično. Većina građana želi brzo rješenje, to je realitet iz kojeg proizilazi neophodnost da se sa građanima priča, da ih se educira, informiše, objasni uzrok problema, i decidno poruči da povratka na staro ne može bit.
Građani Zenice su predugo izloženi manipulativnom spinovanju problema napuštenih životinja, od strane određenih grupa, kao i medija, a što je imalo za posljedicu stvaranje jaza, produbljivanje nerazumijevanja, huškanje te podstrekavanje na kršenje zakona. Ne postoje dvije suprotstavljene strane! Nema dva puta rješavanja, već jedan zakonom definiran! Svi želimo rješavanje problema, na dobrobit svih, na human i civiliziran način. Ubijanje i kršenje Zakona ne mogu biti odgovor na problem koji stvara ČOVJEK i krajnje je vrijeme da se problemu počne pristupati sistemski, polazeći od UZROKA ne posljedice, te da svi skupa djelujemo u pravcu prevencije, zaustavljanja napuštanja životinja i da se fokusiramo na generatore problema.
I dalje apelujemo na građane Zenice, da budu odgovorni, alertirani, prijavljuju policiji svako kršenje Zakona u ovoj oblasti, te spriječe nezakonita ubijanja i nezakonita hvatanja pasa na području Zenice.

ŠAPA Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem