Politika

Saopštenje za javnost: Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje za javnost: Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice – Prije tri mjeseca Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) koje okuplja gotovo 2.500 zeničkih Roma, te predstavnike nekoliko drugih manjinskih zajednica koje obitavaju na području grada Zenice, otvoreno je iskazalo podršku kandidatu i nosiocu liste SDP-a na predstojećim općim izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH – ZUKANU HELEZU i kandidatu za Predsjedništvo BiH – DENISU BEĆIROVIĆU. Stoga, ovim putem želimo javnosti predstaviti činjenice i razloge zbog kojih smo se odlučili na ovaj čin.

Zukan Helez, dokazani borac i patriota za Bosnu i Hercegovinu, prvi je visoki zvaničnik koji je posjetio zeničke Rome, ušao u njihove kuće, drugarski se rukovao sa nama, te odlučno krenuo u rješavanje naših nagomilanih problema, kao što su stambeno zbrinjavanje, pristup zdravstvenom osiguranju, školstvo i socijalna zaštita. UNM Zenica odabralo je Zukana Heleza kao partnera u rješavanju ovih problema iz razloga što upravo on posjeduje dugogodišnje stručno iskustvo, koje se ogleda u znatnom poboljšanju socio-ekonomskog standarda boračke populacije, za vrijeme njegovoj rukovođenja federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida narodno-oslobodilačkog rata. Također, Zukan Helez već posjeduje nacrte novih zakonskih rješenja koja će u velikoj mjeri popraviti štetu nanesenu borcima u protekle 4 godine vladavine sada već uskoro odlazeće garinture vlasti. Iz ovoga razloga, ne sumnjamo da će upravo Zukan Helez ponuditi i najbolja zakonska rješenja po pitanju socijalne zaštite romske populacije, ne samo na prostoru Zenice, nego i u cjeloj Bosni i Hercegovini. Kada svi borci ovih dana pružaju neupitnu podršku Zukanu Helezu, upravo zbog njegove stručnosti i kompetentnosti za rad sa najosjetljivijim kategorijama našega društva, UNM Zenica i zenički Romi potpuno su sigurni da njihov glas ide u prave ruke.

Također, dok svi ostali kandidati na izborima prilikom svojih govora uvijek spominju samo tri konstitutivna naroda, pri tome zaboravljajući da u BiH žive i pripadnici nekih manje brojnih naroda,

Zukan Helez nikada ne zaboravlja ostale manjinske narode u BiH, kao što su Romi, Jevreji, Crnogorci i drugi. Tako se često može čuti kako za govornicom pozdravlja i Rome i ostale narode koji žive u BiH, što na najbolji mogući način potkrepljuje ovogodišnji izborni slogan SDP-a – ZEMLJA ZA SVE NAS! Zahvaljujući odlučnosti i rješenosti Zukana Heleza, da se uhvati u koštac sa rješavanjem gorućih problema Roma, te da u znatnoj mjeri unaprijedi proces inkluzije Roma u modernu društvenu zajednicu, dok u ovoj državi niko drugi osim njega nema snage ni kompetencija da to uradi, Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno postati i ZEMLJA ZA ROME, u kojoj ćemo imati osiguran položaj i prava koje imaju i konstitutivni narodi u BiH, a što danas nažalost nije slučaj.

Kada je riječ o izboru za Predsjednika BiH, UNM Zenica svoju podršku daje dr. Denisu Bećiroviću (SDP), budući da je on najkompetentniji kandidat za Predsjednika BiH. Za razliku od ostalih kandidata, koji u svome dosadašnjem radu imaju nula donešenih zakona, nula incijativa, nula prijedloga, o mjerama, potezima i zakonskim rješenjima iza koji stoji dr. Denis Bećirović može se napisati cijela jedna knjiga. Također, i dr. Denis Bećirović već ima osiguranu podršku ostalih romskih zajednica u BiH, stoga red je i da zenički Romi slijede primjer svoje braće iz ostalih gradova širom BiH, te da budu na strani pobjednika 07 oktobra.

Ovim putem molimo sve građane Zenice, bez obzira kojem narodu i vjeri pripadaju, da u predstojeću nedjelju (07 oktobra) svi izađemo na svoja glasačka mjesta i označimo X ispred SDP-a i X ispred ZUKANA HELEZA na listi kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH, te X ispred Denisa Bećirovića na listi kandidata za Predsjednika BiH.

Ova zemlja može bolje, ova zemlja može biti ZEMLJA ZA SVE NAS, samo ako mi izaberemo prave, poštene, stručne i čestite ljude – kao što su to Zukan Helez i dr. Denis Bećirović.

Zenički Romi znaju da njihov glas ide pravim ljudima, a nadamo se da će i svi ostali građani Zenice, te svi ostali stanovnici BiH, prepoznati da su ovi ljudi jedini pravi izbor za Bosnu i Hercegovinu – dostojnu života običnog čovjeka!!!

PRESS CENTAR

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno