Politika

Saopštenje za javnost: Odgovor radnicima Zenicatransa

Saopštenje za javnost: Odgovor radnicima Zenicatransa – Radnici Zenicatransa , kao i javnost u Zenici, a i šire je bila upoznata sa svim aktivnostima koje su poduzete od strane određenih vijećnika u Gradskom vijeću Zenica koji su dali sve od sebe da se to preduzeće spasi.

U 2019. godini Gradsko vijeće Zenica je nekoliko puta raspravljalo o tom javnom preduzeću te je donijelo i odgovarajuće zaključke s ciljem pomoći u nastavku rada preduzeća.

Gradsko vijeće je odbilo i prijedlog  gradonačelnika da se formira novo preduzeće „Autobuska stanica Zenica“ kao i javno-privatno partnerstvo, smatrajući da će u tom slučaju većina radnika ostati bez posla, a Zenica bez svog javnog prevoza.

Napominjemo da gradonačelnik nije izvršio nijedan zaključak Gradskog vijeća Zenica u vezi sa JKP Zenicatrans d.o.o. Zenica iz 2019 godine, a što je bio obavezan učiniti. Zbog toga je Predsjedavajuća zajedno sa još dva člana Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica, poslala Informaciju o neizvršavanju zaključaka Gradskog vijeća svim relevantnim institucijama, kako u Zeničko-dobojskom kantonu, tako i u Federaciji BiH. Nažalost, institucije su se ili proglasile nenadležnim ili nismo dobili nikakav odgovor.

Nakon toga su SDA , ASDA i SBB  sačinili zajednički amandman na prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu u kome se tražilo 3 miliona KM za oporavak preduzeća. Svi smo bili svjedoci turbulentnih dešavanja u vezi sa prijedlogom Budžeta za 2020. godinu, odnosno nemogućnosti vijećnika da se o istom izjašnjavaju.

Nakon što je postignut dogovor o prijedlogu Budžeta  između gradonačelnika i određenih  vijećnika,  u kome je bilo predviđeno 1 milion KM za Zenicatrans, vijećnici SDA i ASDA su i na taj prijedlog budžeta uložili amandman tražeći još 1,5 miliona za preduzeće, međutim taja amandman na sjednici Gradskog vijeća od 28.02. nije podržan dovoljnim brojem glasova, tako da nije usvojen.

Do danas je gradonačelnik isplatio određeni iznos preduzeću za zaostale plate iz prošle godine, ali je to daleko od miliona KM koje su određene budžetom, a sudeći po njegovim izjavama, ostatak novca im ne nemjerava isplatiti.

Ukoliko je tačna informacija da su  linije Zenicatransa i Autobuska stanica date privatnim firmama na upravljanje, to je učinjeno bez znanja i saglasnosti Gradskog vijeća.

Sastanak Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica je zakazan za 14.05.2020. godine i svakako ćemo dopis Sindikata radnika Zenicatransa staviti na dnevni red sastanka.

 

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica

Zenica, 12.05.2020. godine

Diana Bešić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem