Naše Žuta minuta

Saopštenje za javnost Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu JU “Dom zdravlja” Zenica

Saopštenje za javnost Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu JU “Dom zdravlja” Zenica – Na samom početku saopštenja, naglašavamo da je ovo što će biti napisano u tekstu koji će uslijediti, biti usmjereno na sve političke partije u ovom izbornom procesu.

Gospodo političari, vlastodržci, mediji (nezavisni i zavisni), trebalo bi da imate na umu koje implikacije po naš rad imaju vaše predizborne objave. Da li ste vi svjesni pod kolikim smo mi, zdravstveni radnici, psihofizičkim pritiskom uslijed povećanog obima posla? Znate li da neke od vaših izjava, duboko vjerujući da to radite sa najboljom namjerom, potiču bijes i prezir javnosti prema zdravstvenom osoblju?Sve instance NSSRZuZ počev od Federalnog, Kantonalnog pa sve do sindikata po Osnovnim organizacijama, svakodnevno rade i ulažu napor da unaprijede položaj svojih članova u sistemu zdravstvene zaštite za koji smo svjesni da je daleko od idealnog.

Svjedoci smo da se u poslednje vrijeme vrlo često na različitim, uglavnom internet portalima u negativnom kontekstu navodi Dom zdravlja Zenica, a posebno kako se predizborna kampanja intenzivira, sve više u svakodnevnoj političkoj retorici. Posebno su mi zasmetale neke od izjava koje se direktno odnose na našu matičnu ustanovu, ali i na nas zdravstvene radnike.  NSSRZuZ u potpunosti se ograđuje od izjava koje su prenijeli neki mediji, pozivajući se na navodne izjave grupe zaposlenika naše ustanove o mobingu, i prijetnjama od strane menadžmenta. NSSRZuZ o tome nema nikakvih saznanja, odnosno niko od tih uposlenika nije podnio rukovodstvu sindikata pritužbu na prijetnje i mobing od strane menadžmenta, niti zatražio podršku i zaštitu od strane sindikata. Ovim putem pozivam sve naše članove koji smatraju da su im uskraćena bilo kakva prava, koja imaju po osnovu zakona, pravilnika o radu i ostalih pravnika akata, da se pismeno obrate rukovodstvu sindikata. Izjava da mi koristimo oprana jednokratna odijela za zaštitu, uopšte nije istinita. Odgovorno tvrdim da nijedno jednokratno odijelo nijedan naš uposlenik nije ponovo obukao. Višekratna odijela se peru i skladište da bi eventualno, ukoliko ponovo dođe do nestašice zaštitnih sredstava uslijed lockdown-a u sve više zemalja, imali bilo kakvu alternativu.

Iskoristio bih priliku da uputim par konkretnih prijedloga za sve instance vlasti i društvene zajednice:

1.KANTONALNA VLADA, MINISTARSTVO ZDRAVLJA I ZAVOD ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA: Prestanite nas tretirati kao građane 10-og reda, ustvari prestanite se ponašati kao da ne postojimo. Samo zahvaljujući dobroj volji i razumijevanju našeg menadžmenta kroz dogovor sa rukovodstvom sindikata nismo u položaju u kojem su naše kolege iz nekih drugih gradova već više od pola godine (Visoko,Breza),koji su diskriminirani kroz satnicu u odnosu na ljekare i stomatologe.

2 . OSNIVAČ DZ ZENICA(GRADSKA UPRAVA,GRADSKO VIJEĆE): Vaša obaveza je da podržite i pomognete ustanovu kojom upravljate, i od Vas očekujemo da nam olakšate i pomognete da na kvalitetan način iznesemo izazove koji se stavljaju ispred nas u  vremenu pandemije. Svi znamo koliki i kakav je bio vaš dosadašnji doprinos u našu kuću zdravlja za ovo vrijeme pandemije.

  1. PRIVATNICI I UGLEDNI BIZNISMENI IZ ZENICE: Vas iskreno molim da u skladu sa svojim mogućnostima donirate neophodni repromaterijal koji nam uvijek treba i koji se svakodnevno troši (dezinfekciono sredstvo za dezinfekcioni tunel,hirurške maske N95, zaštitna odijela, sredstva za ličnu dezinfekciju, testove, plexiglas barijere za isturene pultove i sl.). Unaprijed Vam se zahvaljujem.
  2. MENADŽMENT DZ Zenica
  3. Tražimo da podhitno uradite prijem novih radnika kako bi nadomjestili veliki broj uposlenika koji su izbačeni iz stroja, i samim tim rasteretite preopterećene uposlenike koji su preuzeli na sebe obaveze radnika koji su u izolaciji.
  4. Nastavite sa naporima, za koje znam da ulažete, da obezbjedite nabavku neophodnih zaštitnih sredstava.
  5. Očekujemo od Vas da ne čekamo više instance, odnosno da ne čekamo potpisivanje

kolektivnog ugovora, nego da ne dozvolite segregaciju među zaposlenima, i da od 01.10.2020 godine, ili čim se stvore  pravne osnove, implementirate jedinstvenu satnicu za sve uposlenike, a za šta imate zakonsku mogućnost utemeljenu odredbama zakona o radu. Smatram da smo uspješnom saradnjom obezbjedili zavidan, zasigurno dosad najbolji materijalni status naših radnika, i isto tako sam siguran da ćemo ga i dalje popravljati

  1. SVIM POLITIČKIM SUBJEKTIMA: Pozivam Vas da se natječete u tome ko će obezbijediti više donacija neophodnog materijala, koji se svakodnevno u ogromnim kolčinama troši u ovom vremenu pandemije. Nemojte nam ostaviti obavezu da se sami moramo nositi sa tim, samo zato da bi vi imali o čemu pisati u predizbornim izjavama.

Svim gore nabrojanim, kao svim stanovnicima naše lijepe Zenice, i naše jedine BiH želim puno zdravlja, sa porukom da čuvaju svoje zdravlje, zdravlje svoji bližnjih, svojih komšija, i svih građana. Tako ćete pomoći i nama, a mi ćemo biti tu uvijek za vas.

I na kraju, članove našeg sindikata i ostale uposlenike naše ustanove, pozivam da čuvamo jedni druge jer niko nas neće čuvati ako mi sami sebe ne čuvamo! Molim Vas da čuvate dignitet naše profesije, kao i dignitet naše matične kuće! Vlade su prolazne i promjenjive! Konstanta u svemu je naša profesija, naša profesionalnost, naš Dom zdravlja, naša  matična kuća, i nemojte dozvoliti nikome da to dovede u pitanje. Budite sigurni da će Sindikat znati i poduzeti sve što je u zakonskim okvirima da ne dozvoli ugrožavanje naših prava, ali isto tako molim sve naše članove da časno i dostojanstveno obavljaju sve svoje radne obaveze, pogotovo u ovim teškim vremenima, jer ne trebamo zaboraviti da pored prava koja imamo, imamo i obaveze koje moramo ispuniti, a za razliku od svih profesija, naša obaveza je najvažnija i najhumanija. Zato ostanimo na usluzi našim građanima, pa čak i onda kad to niko drugi neće!

Srdačan pozdrav.

Predsjednik NSSRZuZ DZ Zenica

Dipl.ing. med.radiologije

Senad Čoloman

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: