Info

Saopštenje Udruženja pčelara PČELA Nemila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje Udruženja pčelara PČELA Nemila – Problemi za pčelare nastaju još u 2016.godini koji u pčelarskom smislu nije bila plodonosna te je slab prirodni prinos meda  bilo neophodno nadomjestiti prehranjivanjem pčela.Na ovaj problem nadovezala se dugotrajna zima i vrlo niske temperature,a sada je to problematika oko prekomjerne i nepravilne upotrebe zaštitnih sredstava kod proizvođača maline. Trend proizvodnje jagodičastog voća je u zamahu jer se ta proizvodnja pokazala vrlo učinkovitom,ali nedovoljna znanja kod proizvođača daju prostor da se posebno kod nepravilne i prekomjerne upotrebe zaštitnih sredstava naročito škodi pčelarima.Takva praksa mora prestati,a jedini izlaz vidimo u zajedničkom djelovanju nas pčelara i malinara kao i poštovanju normi u proizvodnji.U tu svrhu inicirao sam zajednički sastanak pčelara i malinara Nemilskog sliva koji je planiran za petak 31.03.2017.godine u 17 sati.Namjera mi je da ovaj problem što hitnije rješimo,kako bi pokušali da pčelari barem malo oporave svoje pčelinje fondove.Več sada znamo da smo na ogromnom gubitku za koji je pitanje možemo li vratiti u početno stanje.

Biljna proizvodnja nezamisliva je bez prirodnog oprašivanja za što je zaslužna pčela i uništavanjem pčele dovodimo u pitanje prinose i za pčele ali i za svaku drugu biljnu proizvodnju.
„Prilika je još jednom  i na ovakav način da pozovem proizvođjače maline i jagodičastog voća Nemilskog sliva da upotrebu zaštitinih sredstava uokvire u normative,u skladu sa pravilima struke,a da svoje prskanje vrše u predvečernjim satima kada pčela nije na ispaši i tako spasimo pčelinji fond.Još jednom napominjem da će pčele nastavi li se ovakav trend potpuno nestati,uginuti,a što to znači nesmijem ni zamisliti.Smatram i da sve nadležne institucije, predavači na seminarima o poljoprivredi stalno trebaju ukazivati na ovaj problem i dobru poljoprivrednu praksu.

Kao registrovani obrtnik u pčelarstvu nakon ove zime ostao sam sa 20 košnica od 100 košnica koje sam imao prije početka zime ,dakle potpuno mi je proizvodnja desetkovana,a u našem udruženju preko 400 društava je uginulo,pri tome ne računajući seleče pčelare.To je gubitak fonda od preko 50 %.,i takva situacija je više nego alarmantna.

Udruženje pčelara PČELA Nemila – Predsjednik Zejnir Halilović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno