Zenica

Saopštenje sa desete redovne sjednice OMS Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje sa desete redovne sjednice OMS Zenica – Članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS) su 28.09.2017. godine održali 10. Redovnu sjednicu pod predsjedavanjem mr.sci. vlč. Vlatka Rosića, ravnatelja KŠC „Sveti Pavao“ u Zenici.

Na zasjedanju sudjelovali su svi članovi Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS), paroh zenički jerej o. Marko Maleš, mr. sci. Jakub ef. Salkica glavni imam MIZ Zenica, predsjednik Jevrejske zajednice u Zenici gosp. Josip Udiljak i sekretar gosp. Kenan Hodžić. Sjednici je prisustvovao i član Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine (MRV BiH), stručni savjetnik i ekspert pravne grupe gosp. Emir Kovačević.

Na sjednici su razmatrana pitanja daljnjega djelovanja Odbora za međureligijsku saradnju (OMS), pitanja prostorija u kojima je sjedište Odbora, potpisivanja Protokola o saradnji sa Gradom Zenica te pitanja koja se tiču redovnih tehničkih obaveza. Istaknut je značaj zajedničkog djelovanja u situacijama napada na vjerske objekte u cilju promovisanja mira i zajedništva.

Također, odlučeno je da će godišnja, tradicionalna – centralna svečanost Odbora „Duh Asiza“ koja se organizuje šestu godinu za redom biti upriličena 25.10.2017. godine u crkvi svetog Ilije Proroka uz bogat program i veliki broj najavljenih gostiju.

Jednoglasno je predložen i usvojen prijedlog za ovogodišnjeg laureata „Zeničke povelje mira“ koja se dodjeljuje na „Duhu Asiza“ a to je gosp. Kenan Hodžić, sekretar Odbora za međureligijsku saradnju. Gosp. Hodžiću se Povelja dodjeljuje za sedmogodišnji angažman, postignute uspjehe i promociju Zenice kao grada međureligijskog dijaloga u zemlji i inozemstvu.

Predstavnici vjerskih zajednica i crkava su predložili konkretne korake ka realizaciji projekata za mlade koji će se realizovati do kraja tekuće godine te je iskazana spremnost da OMS jača svoju ulogu u društvu kroz saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave srodnim aktivnostima.

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno