Zenica

Saopštenje sa 44. sjednice Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopštenje sa 44. sjednice Skupštine ZDK – Na dnevnom redu 44. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koja je zasjedala 18.07.2017. godine bilo je osam tačaka dnevnog reda.

Skupština je po skraćenom postupku donijela Zakon o izmjeni Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici, a potom Odluku o usvajanju Elaborata o opravdanosti promjene naziva Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici u Institut „Kemal Kapetanović“ u Zenici i Odluku o promjeni naziva Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ u Zenici u Institut „Kemal Kapetanović“ u Zenici.

Razlozi za donošenje ove dvije povezane tačke, odnosno Zakona i pomenutih Odluka proizilazi iz potrebe za usklađivanjem naziva Metalurškog instituta u Zenici sa Strategijom razvoja UNZE za period 2015-2020. godina, sa trendovima naziva tehničko-tehnoloških instituta u okruženju, ali i pravcima razvoja visokog obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu u kontekstu društvenih potreba i razvoja, kako privrede, tako i naučne misli.

Na sjednici je donesena i Odluka o potvrđivanju Programa obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu, čiji je sastavni dio Program obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona za 2017. godinu. Datum obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona je 29. august, kao datum na koji je 1189. godine napisana Povelja bosanskog Kulina bana. Ona predstavlja najstariji očuvani bosanski državni dokument i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda. Imajući na umu činjenicu da se čitava poznata djelatnost Kulina bana odvijala upravo na prostorima našeg Kantona, gdje je Povelja i napisana, 29. august kao datum pisanja Povelje obilježava se kao Dan Zeničko-dobojskog kantona. Programom je predviđeno održavanje Svečane sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kulturno-umjetnički i drugi događaji i manifestacije kojima će biti obilježen ovaj značajan datum.

Skupština je prihvatila i Informaciju o nevladinom sektoru u Zeničko-dobojskom kantonu za 2016. godinu. Informacija govori o značaju nevladinog sektora, djelatnostima nevladinih organizacija, načinima njihovog finansiranja i drugoj problematici u ovoj oblasti. Na kraju u samoj informaciji su dati zaključci, mjere i aktivnosti koje će Vlada Zeničko-dobojskog kantona poduzimati u daljoj saradnji sa nevladinim organizacijama. Na sjednici su poslanici dali saglasnost na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu. U izvještaju su dati prikazi finansijskog poslovanja u 2016. godini sa ukupnim sumiranjem prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka. Zavod je u 2016 godini ostvario suficit u iznosu 2.010.699 KM. Ukupni prihodi su iznosili 156.931.385 KM, a rashodi 154.920.686 KM.

Nakon završene pete tačke dnevnog reda utvrđeno je da, broj prisutnih poslanika na Skupštini nije dovoljan da bi u skladu sa Poslovnikom Skupštine, sjednica mogla biti nastavljena, nakon čega je uslijedio prekid, a Kolegij Skupštine će u skladu sa Poslovnikom, donijeti odluku o datumu nastavka 44. sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Stručna služba Skupštine ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno