Politika

Saopćenje za javnost: Zahtjev za izmirenje obaveza RMU „Zenica“ prema Gradu Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kenan Uzunović – Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad (BHI-KF) Elzina Pirić – Pokret demokratske aktivnosti (PDA)

Predmet: Zahtjev za izmirenje obaveza RMU „Zenica“ prema Gradu Zenica

Poštovani,

kao zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, obraćamo Vam se zahtjevom u kojem tražimo da u najkraćem mogućem roku poduzmete sve mjere koje su u domenu Vaših nadležnosti, a tiču se aktivnosti na izmirenju prispjelih obaveza koje rudnici koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine imaju spram lokalnih jedinica samouprave.

Svjedoci smo kako mjesecima unazad u skladu sa zakonom lokalne jedinice samouprave stavljaju blokade na račun rudnika koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede BiH, a to za epilog ima proteste uposlenika rudnika na adresama koje nisu adekvatne i adresama koje nisu razlog dubioze i finansijske nestabilnosti rudnika, u kojoj se isti nalaze već duži niz godina.

Posljednji u nizu protesta uposleniaka jednog od rudnika, i prava drama, odigravao se u Zenici u prethodnih nekoliko dana. Uposlenici RMU Zenica, izmanipulisani i pogrešno instruisani, zloupotrebljeni su, izmoreni i izmrcvareni tokom protesta koje su održali na pogrešnoj adresi – na platou ispred Gradske uprave Zenica.

Vi, cijenjena gospodo kojoj se obraćamo znate da je prava adresa na kojoj rudari trebaju tražiti svoja prava uprava Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (vlasnik kapitala rudnika), koja je u općepoznatom izvještaju o poslovanju za prethodnu godinu iskazala do sada najveće prihode od postojanja i u čijem koncernu posluju rudnici koji se nalaze u najvećoj dubiozi od svoga postojanja.

Poslovanje rudnika ugroženo je ponajviše time što je cijena njihovog finalnog proizvoda – uglja obezvrijeđena, a jeftin ugalj kao input i najvažnija sirovina u proizvodnji električne energije, značajno je doprinijela rekordno pozitivnim prihodinma u poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Dokažite poduzimanjem odlučnih koraka, cijenjena gospodo da Vaše namjere obezvrijeđivanjem cijene uglja, kao jedinog proizvoda rudnika, nisu put ka uništenju rudnika i rudarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Zahtijevamo da već tokom sutrašnjeg dana, 31.03.2023. obavijestite nas i javnost o koracima koje ste spremni poduzeti i smjeru Vašeg djelovanja i izmirite obaveze prema Gradu Zenici, isplatite plate rudarima ili ćemo biti prisiljeni na poduzimanje daljnjih koraka, koji neće isključiti ni zahjtev za pozivom na Vaše ostavke i odgovornost ili smjene.

Nužno je Vaše promptno djelovanje, ukoliko isto izostane u već navedenom roku, biti ćemo prisiljeni da na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije insistiramo na tome da Vas institucionalno obavežemo na to djelovanje i iskoristimo priliku da Vas pozovemo na odgovornost za trenutno stanje i tražimo smjenu Uprave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine koja je vlasnik rudnika i koja je rudare dovela u ovo stanje.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH
n/r predsjedavajuća, Mirjana Marinković – Lepić
n/r potpredsjedavajuća, Edina Gabela
n/r potpredsjedavajući, Mladen Bošković

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH
n/r predsjedavajući, Tomislav Martinović
n/r potpredsjedavajući, Izen Hajdarević
n/r potpredsjedavajući, Slađan Ilić

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine
n/r premijer, Fadil Novalić

Ministarstvo energije, rudarstva i industrije
n/r ministar, Nermin Džindić

Koncern Elektroprivreda Bosne i Hercegovine
n/r direktor, Admir AndelijaStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno