Politika

Saopćenje za javnost: U Zenici obilježena 30. godišnjica formiranja Armije RBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polaganjem cvijeća, odavanjem počasti i prigodnim govorima danas je na spomen-obilježju Kameni spavač u Zenici obilježena 30. godišnjica od formiranja Armije RBiH.

Prema riječima Jasmina Šarića, bivšeg komandanta 303. viteške brigade, siguran je kako građani i borci Zenice odlično pamte imena komandanata i drugih rukovodećih ljudi u Armiji RBiH jer to pokazuje da je Armija bila oružana sila svih naroda i narodnosti u BiH.

“Kao pripadnici Armije možemo biti ponosni da na teritoriji koja je bila pod našom kontrolom planski i sistematski nije uništen niti jedan vjerski objekat, za razliku od drugih teritorija pod kontrolom vojske Republike Srpske i HVO-a gdje nije ostao čitav nijedan objekat u vlasništvu Islamske zajednice, a o džamijama i da ne govorimo. Neka u historiji ostane zabilježeno koja strana je sistematski pravila genocid, logore, uništavala, a koja se iskreno borila, branila i ogradila od svakih loših poteza i svih vidova kriminala u ratu”, poručio je Šarić.

U okviru prigodnog programa prisutnima na spomen-obilježju Kameni spavač prigodnim riječima obratio se i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Istini za volju, nakon 30 godina nemamo državu za koju su naši šehidi dali ono svoje najvrijednije – živote, a invalidi dijelove svoga tijela. Tu državu još nemamo. Armija RBiH je izvojevala nemoguće pobjede. Uzmite današnju situaciju u Ukrajini gdje čitav svijet pomaže ukrajinskom narodu, a nama u agresiji na BiH ne samo da nije pomoglo nego nam je zavezalo ruke. Ali, Bosanci i Hercegovci mnogi zulum su kroz vijekove trpjeli, BiH je ostajala a sve drugo je propadalo. Zato veliko priznanje pripada svim pripadnicima Armije RBiH”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Potom se osvrnuo i na trenutnu situaciju u državi, ocijenivši da je ona takva da se i dalje vodi rat, ali mirnodopski specijalnim metodama.

“Zato mi svi, Bosanci i Hercegovci, koji volimo svoju državu moramo ostati jedinstveni, stabilni i pametni, sačuvati ono što je sačuvano prije nepunih 30 godina u nemogućim uslovima. Sada je ipak mir, svojim znanjem i pameću moramo sačuvati državu i ostaviti je nadolazećim generacijama. Svako može voljeti neke političke partije, ali BiH svima nama treba biti nulti prioritet. Oko svega se možemo svađati, ali svoju državu ne možemo mrziti radi političara koji svojim izjavama iritiraju narod. Građani ove države zaslužuju bolju i uređeniju državu”, zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Jedinstvena organizacija boraca “Unija Veterana” Grada Zenice prije svečanosti na spomen-obilježju Kameni spavač organizirala je i vjerski prigoram na spomen-obilježju na Prašnicama, gdje je upriličeno učenje Jasina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno