Info

Saopćenje za javnost: Turska prepoznala rad Vlade ZDK u oblasti javno-privatnog partnerstva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost: Turska prepoznala rad Vlade ZDK u oblasti javno-privatnog partnerstva – U organizaciji  Istanbulskog JPP centra izvrsnosti (Istanbul PPP CoE) i turskog Odbora za vanjske ekonomske odnose (DEIK) u Istanbulu je od 30. oktobra do 02. novembra održana 4. Istanbulska sedmica JPP 2019 (4th Istanbul PPP Week, 2019). Na poziv Turske ambasade i organizatora, na prestižnom događaju su učestvovali i predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, ministar za privredu Zlatko Jelić i šef Odsjeka za JPP u Ministarstvu za privredu Dženita Hrgić.

Događaj je organizovan u saradnji s Ministarstvom trgovine Republike Turske, DEIK-om (Odborom za vanjske ekonomske odnose) i istanbulskim PPPCoE (Istanbulskim javno-privatnim partnerskim centrom izvrsnosti), a doprinos su dali i Istanbulska privredna komora, GI Hub, IFC, Grupacija Svjetske banke, Islamska razvojna banka (IsDB), Borsa Istanbul i sveučilišta.

Glavna tema ovogodišnje Istanbulske sedmice JPP-a definirana je kao “Poticanje razvoja infrastrukture s JPP-ovima”.

Glavni cilj Istanbulske sedmice JPP-a je bio okupljanje širokog spektra učesnika iz industrije javno-privatnog partnerstva. Ovaj prestižni događaj služio je kao platforma za ugledne znanstvenike, visoke vladine dužnosnike i vodeće predstavnike privatnog sektora na polju JPP-a kako bi razgovarali o izazovima, stečenim lekcijama i definisali najbolje prakse za JPP projekte širom svijeta.

Istanbul PPP Week 201. obuhvaćao je trodnevni ekskluzivni program obuke, jednodnevnu radionicu i panele na temu „Poboljšajmo PPP zajedno za bolju infrastrukturu – kako doći do globalne investicije u projektima JPP, faze pripreme projekata za JPP“,  jednodnevnu prezentaciju PPP projekata zemalja učesnica i jednodnevni posjetu završenim projektima JPP–a u Turskoj.

Na 4. Istanbulskoj sedmici JPP 2019 pored predstavnika Zeničko-dobojskog kantona, kao jedinog predstavnika iz Bosne i Hercegovine, učestvovali su predstavnici iz još 34 zemlje – Turske, Afaganistana, Albanije, Argentine, Australije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Brazila, Bugarske, Kameruna, Češke, Estonije, Francuske, Njemačke, Iraka, Kazahstana, Kosova, Kirgistana, Mauritanije, Maroka, Sjeverne Makedonije, Nigerije, Pakistana, Rumunije, Srbije, Južnoafričke Republike, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za privredu su učesnicima prezentovali JPP model u Zeničko-dobojskom kantonu, zakonski okvir JPP-a, Katalog potencijalnih JPP projekata Zeničko-dobojskog kantona, te dostupne sektore i projekte za investiranje privatnog sektora po modelu JPP-a.

Na ovaj način i ostvarenim kontaktima sa predstavnicima drugih država, privatnih kompanija, konsalting agencija i drugih sudionika, promovisane su aktivnosti javnih tijela sa područja Zeničko-dobojskog kantona u primjeni modela JPP-a, potencijalni projekti za investiranje i kreirane daljnje mogućnosti za saradnju i unapređenje provedbe JPP-a i primjenu dobre prakse.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno