Politika

Saopćenje za javnost: SDP BiH Zenica – Umjesto zahvalnice, uposlenik JU Kantonalna bolnica Zenica dobio otkaz!

Saopćenje za javnost: SDP BiH Zenica – Umjesto zahvalnice, uposlenik JU Kantonalna bolnica Zenica dobio otkaz! – Slike medicinskih radnika širom svijeta koji su se borili za život i zdravlje pacijenata zaraženih korona virusom bili su svima nama dostupni proteklih mjeseci. Uslovi rada, režim života i procedure kojih su se svakodnevno morali pridržavati bili su izuzetno teški. U velikom  broju  evropskih zemalja ljekari i mediciski tehničari dobivaju duple plaće, dodatne pogodnosti  i izuzetno se cijene kao heroji nacije. Aplauz u 20h građana Zenice bio je podrška upravo tim ljudima.

I onda, uposlenik JU KBZ koji se među prvima dobrovoljno prijavio za rad sa zaraženim pacijentima, ovih dana umjesto zahvalnice dobije otkaz Ugovora o radu iako je imao ugovor na neodređeno vrijeme. Diskriminacija prema uposlenicima koji su bili angažovani za rad sa zaraženim pacijentima  je rezultirala nezadovoljstvom određenog broja radnika, a jedan od njih je dobio i otkaz.

Socijaldemokratska partija, kao partija koja se bori za zaštitu i prava radnika, oštro osuđuje ovakav postupak menadžmenta JU KBZ i poziva Upravni odbor da prihvati žalbu na otkaz i zadrži medicinskog tehničara u radnom odnosu.  Socijaldemokratska partija BiH će, sa svim svoji resursima, dati podršku medicinskom osoblju.

Pozivamo menadžment  JU KBZ da upozori i sankcioniše sve one koji provode mobing na uposlenicima jer je prema saznanjima do kojih smo došli to veoma izraženo posljednjih godina.

Pozivamo menadžment JU KBZ  da upozori i sankcioniše sve one koji provode diskriminaciju nad uposlenicima te na taj način „štede i čuvaju“ sebi ili strankama drage ljude, a druge koji to nisu izlažu maksimalnim fizičkim i psihičkim naporima.

Pozivamo i Sindikat uposlenika JU KBZ da osudi postupak otkazivanja ugovora o radu njihovom kolegi i da mu pruže svaku moguću pravnu, moralnu i prijateljsku podršku.

Izuzetno težak period je iza nas ali vjerovatno da nas sličan scenarij čeka i u budućnosti. Ovim postupkom ste poslali izuzetno ružnu poruku svim onim uposlenicima koji će se možda već sutra u nepoznatim okolnostima i protiv novih nepoznatih pandemija boriti za živote naših građana.

Gradski odbor SDP BiH Zenica

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem