Politika

Saopćenje za javnost SDA ZDK o današnjoj sjednici Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kantonalni odbor SDA ZDK izražava zabrinutost i žaljenje zbog nedemokratskog ponašanja novoformirane većine koja je danas demonstrirala elementarno nepoznavanje propisa i zakona, ali i što još više zabrinjava pravno i demokratsko nasilje nad propisima i dva ustava koji regulišu određena pitanja u radu Skupštine ZDK. Nameće se pitanje čemu žurba i grubo silovanje zakona i propisa većine, ili interesne grupe koja misli da je većina, kada je jasno propisan način konstituisanja svakog parlamentarnog tijela potrebnog za zakonit rad najvišeg zakonodavnog organa u Kantonu, Skupštine ZDK.

Klub Bošnjaka, nakon glasanja 11:13 čime je pokazano da isforsirana većina nema dovoljan broj ruku za donošenje važnih odluka u Skupštini ZDK, nije mogao da predloži kandidata za predsjedavajućeg, ili zamjenika predsjedavajućeg iz reda Bošnjaka,  te jedini prijedlog koji je u takvoj situaciji bio moguć i zakonit je prekid sjednice što je i učinjeno. Samoinicijativan nastavak sjednice je u suprotnosti sa Ustavom i Poslovnikom kao i sve odluke koje budu proistekle iz spornog nastavka bit će predmet ocjene ustavnosti, ali i vrlo vjerovatno krivičnih gonjenja onih koji su, iz ko zna kakvih razloga i interesa, svjesno zloupotrebljavajući položaj nastavili donositi odluke koje, tvrdimo, nisu zakonite i koje mogu prouzrokovati ozbiljne probleme u normalnom funkcionisanju ZDK.

Kada sporne odluke budu dostupne, pokrenut ćemo sve raspoložive pravne mehanizme da dokažemo javnosti kakva bahatost i anarhija su sprovedeni na sjednici Skupštine ZDK, ali i da ne dozvolimo pravnu anarhiju i probleme u funkcionisanju jednog od pravno i ekonomski najstabilnijih kantona u BiH.

KANTONALNI ODBOR SDA ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno