Politika

Saopćenje za javnost povodom blokade rada Gradskog vijeća Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost povodom blokade rada Gradskog vijeća Zenica – Poštovani sugrađani, imamo potrebu  oglasiti se povodom saopćenja gradonačelnika Fuada Kasumovića vezanog za zakazivanje 35. sjednice Gradskog vijeća Zenica, jer pomenuto saopćenje obiluje netačnim tvrdnjama.

Konkretnije, gradonačelnik navodi da Radno predsjedništvo nije htjelo uvrstiti pet tačaka dnevnog reda koje je on kao predlagao dostavio i to Prijedlog odluke o izmjeni Regulacionog plana „Trg rudara“, Prijedlog odluke o načinu i uslovima prodaje građevinskog zemljišta putem licitacije – lokalitet „Trg rudara“, Prijedlog odluke o osnivanju JP „Autobuska stanica“ d.o.o. Zenica, Prijedlog odluke o istupanju  iz saveza općina i gradova FbiH i Prijedlog odluke  o imenovanju Gradskog pravobranioca u Gradskom pravobranilaštvu Zenica.

Ove tačke nisu uvrštene iz prostog razloga što Radno predsjedništvo nije dobilo materijale ili su oni nepotpuni i o njima se, u skladu sa Poslovnikom, nije moglo ni očitovati niti ih uvrstiti. Konkretnije, za neuvrštavanje Prijedloga odluke o izmjeni Regulacionog plana „Trg rudara“ razlog je taj da je materijal nepotpun i  nije dostavljen grafički dio  koji mora biti sastavni dio Prijedloga odluke (Član 48. stav 3. Zakona o prostornom uređenju i građenju).

Za ostale neuvrštene tačke nisu uopće dostavljeni materijali, a u obavijesti sekretarke Gradskog vijeća od 30. 3. 2019. godine tačke se samo navode. Radno predsjedništvo je u skladu sa članom 19. stav 6. Statuta Grada Zenice, većinom glasova na dnevni red sjednice uvrstilo i reagovanje Sindikata radnika JP RTV „Zenica“ u kojem nas mole da im pomognemo, to jest, kako navode “da sačuvaju svoj život i zdravlje, ali i dostojanstvo novinarske profesije“. Na kraju, jednoglasno je utvrđen dnevni red i u skladu sa članom 22 Poslovnika zakazana sjednica Gradskog vijeća za 11. april u 10 sati.

Ovim putem apostrofiramo da se odgovornost za nestručnost, nerad, kašnjenje i nedostavljanje materijala za određene akte ni na koji način ne može pripisivati Radnom predsjedništvo niti ih za to optuživati. Gradonačelnik kao nosilac izvršne vlasti u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa članom 34. stav 16. Statuta Grada, dužan je da se brine o zakonitom i pravodobnom obavljanju poslova iz nadležnosti Gradskih službi  i poduzima mjere za osiguravanje njihovog efikasnijeg rada. Osim toga, dužan je u skladu sa članom 22. Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH redovno odgovarati na vijećnička pitanja i inicijative, na način i u rokovima utvrđenim statutom, a  nikako se miješati u posao Gardskog vijeća nametanjem svoje volje.

Miješanjem u rad Gradskog vijeća i onemogućavanjem održavanja već zakazane sjednice Gradonačelnik je direktno  povrijedio odredbu člana 22. Poslovnika (ovlasti i zadaci predsjedavajućeg), član 34. Statuta Grada (Nadležnost Gradonačelnika) i člana 37. (Međusobni odnosi GV i Gradonačelnika zasnivaju se na principima međusobnog uvažavanja  i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za ostvarivanje vlastitih nadležnosti i zajedničku odgovornost za funkcionisanje i razvoj Grada.

Smatramo da je krajnje vrijeme da se stane ukraj grubim kršenjima Statuta i Poslovnika, kako tokom pripreme, tako i tokom održavanja sjednica Gradskog vijeća Zenica.

Članovi Radnog predsjedništva

Emina Tufekčić

Ekrem Ćosić

Jasmin Hodžić

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno