Politika

Saopćenje za javnost KO BPS ZDK – Sefer Halilović ZDK-a Naći nova humanija i pravdenija rješenja za prosvjetare na konkursu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost KO BPS ZDK – Sefer Halilović ZDK-a Naći nova humanija i pravdenija rješenja za prosvjetare na konkursu – KO BPS – Sefer Halilović smatra , da i onako srozan i mizeran položaj prosvjetnih radnika u materijalnom smislu i u društvenom položaju prosvjetara, Ministarstvo za obrazovanje, nauku , kulturu i sport ZDK-a , mora imati sluha za sve negativnosti i probleme koji se događaju budućim radnicima u obrazovnom sistemu što se posebno odnosi na “ludilo” koje se dešava u procesu ovjeravanja potrebnih dokumenata za prijavu na konkurs.
Činjenica je da dobar broj učesnika na konkursu, radi apliciranja na više škola širom kantona, moraju ovjeravati na desetine pa i stotine dokumenata je veoma zabrinjavajuća i naporna a ovim se javljaju problemi i kod službenika koji rade na ovjeri dokumenata jer se stvara izuzetno povećan broj dokumenata za ovjeru a samim tim i komplikacije kod onih koji trebaju da ovjere dokumenta i kod onih koji to rade.
Takođe ovim se remeti “normalan” rad u šalter salama jer su pojedinci prisiljeni da dođu i po dva tri sata prije početka radnog vremena šalterskih radnika , pa i da čekaju na ovjeru po nekoliko sati.
KO BPS -Sefer Halilović ZDK-a če hitno , putem svog zastupnika u Skupštini Zeničko -dobojskog kantona , uputiti Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a i Vladi ZDK-a inicijativu za izmjenu određenih odredbi Kriterija za bodovanje kandidata u obrazovnim institucijama kao i određenih odredaba Zakona o predskolskom obrazovanju i odgoju, o osnovnoj školi i o srednjoj školi, sa ciljem smanjenja gužvi, tenzija i nalogičnih situacija prilikom konkurisanja u obrazovne ustanove na području ZDK-a.
Između ostalog KO BPS -Sefer Halilović će u pomenutoj inicijativi predložiti da se prilikom apliciranja na konkurs u obrazovnim ustanovama PREDAJU NEOVJERENE KOPIJE SVIH TRAŽENIH DOKUMENATA uz prijavu! Nakon završene konkursne procedure , koja je često veoma psihički nepodnošljiva za većinu onih koji apliciraju na konkursima te evidentno prilično velikim brojem grešaka u bodovanju od strane školskih komisija , nakon konačne odluke Školskog odbora poslije žalbenog roka, KONAČNO IZABRANI, , kandidat bi bio obavezan u određenom roku dostaviti sve tražene originalne dokumente.
Smatramo da bi se ovim smanjile tenzije, šalterski radnici bi mogli, u dane konkursa raditi “normalnim” tempom i opterećenjem i na ovaj način se ne bi više srozavao ugled i položaj budućih akademski obrazovanih radnika , jer pobogu ZAKON kaže da je obrazovanje djelatnost od posebnog društvenog interesa!?? Kakvog ???
KO BPS -Sefer Halilović ZDK-a analizirajući prispjele prijedloge i mišljenja mnogih radnika u obrazovanju koji iz godine u godinu konkurišu u obrazovnim institucijama, je stava da ima mjesta HITNOM mijenjanju određenih odredbi KRITERIJA o načinu bodovanja kandidata zasnivanja radnog odnosa nastavnika , stručnih saradnika i odgajatelja i ostalih radnika u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima na području Zeničko-dobojskog kantona, koji su objavljeni u Službenim novinama ZDK-a broj 1/18 . O ovome će mo se oglasiti uskoro ! A dotle prosvjetari sretna vam “Konkursijada” na području ZDK.- a i ispravljanje tuđih grešaka . Za to treba imati strpljenja , živaca i dostojanstva. Izdržite !
KO BPS – Sefer Halilović ZDK-a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno