Zenica

Saopćenje za javnost Gradske uprave Zenica: Zbog privremene spriječenosti Gradonačelnika da obavlja funkciju, Zenici prijeti kolaps

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Gradskoj upravi Zenice održana je konferencija za medije na temu rada Gradske uprave u uslovima privremene spriječenosti gradonačelnika Fuada Kasumovića da obavlja svoju dužnost.

Medijima su se obratili: Sekretar Gradske uprave Selver Keleštura, pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović i pomoćnica Gradonačelnika za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Sabira Helvida, a na raspolaganju za odgovore sredstvima informisanja dostupne su bile Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem i Fatima Vojvodić, pomoćnica Gradonačelnika za finansije.

Sekretar Gradske uprave Selver Keleštura je ponovio da iznenadna spriječenost Gradonačelnika da obavlja funkciju proizvodi značajne posljedice po funkcionisanje Grada Zenica i Gradske uprave, kao i svih institucija koje su u funkciji pružanja javnih usluga i obezbjeđenja izvršavanja određenih obaveza prema građanima i pravnim subjektima na području Grada Zenice.

Moramo znati da je Gradonačelnik izvršni organ Grada kao jedinice lokalne samouprave i najbitnije funkcije koje su od interesa za ostvarivanje prava Grada, uključujući prava građana i drugih subjekata koji žive na području Grada vezane su za funkciju Gradonačelnika“, istakao je sekretar Keleštura.

Zatim je objasnio: „Gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje Budžeta Grada. Posljedice nemogućnosti izvršenja Budžeta proizvode ostale reperkusije koje su vezane za ostvarivanje osnovnih funkcija i Gradske uprave i gradskih institucija. Kada govorimo o drugim pitanjima koja se odnose na organizaciju, planiranje, koordiniranje najvažnijih projekata i aktivnosti planiranih do kraja 2021. godine i one su u zastoju. Prema Zakonu o principima lokalne samouprave, Statutu Grada Zenice i Zakonu o budžetima Federacije Bosne i Hercegovine jedini ovlašteni predlagač za pripremu i podnošenje Nacrta Budžeta Gradskom vijeću na utvrđivanje i usvajanje je Gradonačelnik. Drugog ovlaštenog lica i podnosioca nema. Do 31. decembra po budžetskom kalendaru i po Zakonu o budžetima Federacije Bosne i Hercegovine je neophodno usvojiti Budžet Grada Zenica odnosno u slučaju nemogućnosti provođenja tih procedura donijeti Odluku o privremenom finansiranju“.

Pomoćnica Gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović je navela koje usluge Služba neće moći pružati građanima.

To su, između ostalih, jednokratne naknade za novorođenu djecu, jednokratne naknade za građane, zatim isplate tranši za javne ustanove i preduzeća, isplate prema nevladinim organizacijama, kao i rata poreznog duga prema NK Čelik.

Pomoćnica Gradonačelnika za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice Sabira Helvida je u svom obraćanju kazala: „Što se tiče funkcionisanja Službe za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice radi se o službi koja je nadležna za realizaciju svih potreba građana šire zajedničke potrošnje. Radi se o putnoj infrastrukturi, vodoprivredi, ekologiji, komunalnoj higijeni, javnoj rasvjeti. Za izvršenje Budžeta u svim navedenim oblastima Gradonačelnik je jedina osoba, kao i za predlaganje Nacrta Budžeta odnosno Odluke o privremenom finansiranju“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno