Politika

Saopćenje za javnost: Gradonačelnik Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Kasumović traži smjenu ministra unutrašnjih poslova ZDK – Kao gradonačelnik najvećeg i najmnogoljudnijeg grada u Zeničko-dobojskom kantonu smatram da je potrebno hitno razrješiti dužnosti ministra unutrašnjih poslova ZDK, g. Daria Pekića.

Svi u Zenici, ali i šire svjedoci smo pogoršane sigurnosne situacije otkako je Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK preuzela A-SDA i na mjesto ministra postavila svoj kadar odnosno g. Pekića i njegovog savjetnika Fadila Jaganjca.

Sigurnosna situacija u Zenici koja je ne tako davno bila pozitivan primjer bezbjednosti građana, postala je sve lošija. O tome svjedoče svakodnevne krađe, razbojništva, provale, paljevine automobila, nekažnjeni napadi lica bliskih vrhu A-SDA na novinare i građane Zenice.

Mislim kako reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije adekvatna i u pogledu postupanja sa migrantima, gdje smo također svjedoci sve češćih napada na građane Zenice.

Kulminacijom lošeg stanja u oblasti sigurnosti bez dileme smatram ubistva troje naših sugrađana koja su se desila u proteklih pet dana.

Siguran sam da bi posljednje dvostruko ubistvo Zeničana bilo izbjegnuto da su policijski i inspekcijski organi ZDK radili svoj posao.

Sve ovo bez sumnje je izazvalo uznemirenost kod građana i njihovo nepovjerenje prema MUP ZDK koji se od institucije za primjer policijskim strukturama u BiH i regionu, nažalost pretvorio u stranačku policiju A-SDA.

Da se politika u posljednje dvije godine duboko ukorijenila u rukovodne strukture MUP-a ZDK govori činjenica da nikada ništa nije poduzeto po pitanju nedozvoljenog postupanja aktuelnog ministra pravosuđa i uprave ZDK g. Nebojše Nikolića, koji se odnose na pripremu i obuku članova biračkih odbora SDA za radnje protivne Izbornom zakonu BiH o čemu postoje i odgovarajući dokazi. Da situacija izmiče kontroli shvatili su i visoki predstavnik Međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji su u zajedničkom pismu od Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona zatražili nezavisnost policije od politike.

Stoga, kao gradonačelnik četvrtog grada u BiH, kao odgovoran građanin i političar kojem su sugrađani ukazali ogromnu podršku, pozivam Vladu ZDK da krajnje ozbiljno shvati sve navedene činjenice, posebno uzimajući u obzir da sigurnost i životi preko 400.000 građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona moraju i trebaju biti ispred svih, pa tako i političkih odnosno stranačkih interesa.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno