Zenica

Saopćenje za javnost Grad Zenica: Zeničane griju novi kotlovi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je danas ozvaničen završetak projekta izgradnje nove toplane, čijom realizacijom će biti riješen decenijski problem sistema daljinskog zagrijavanja grada.

Projekt izgradnje nove toplane vrijedan je oko 53 miliona eura, a realizovan je u partnerstvu kompanije ArcelorMittal Zenica, Grada Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske.

Kreditna sredstva u iznosu 41 milion eura obezbijeđena su od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a kredit je osiguran garancijom koju u potpunosti obezbjeđuje ArcelorMittal Grupa.

Preostalih 12 miliona eura je obezbijeđeno direktnim ulaganjem partnera u zajedničkoj kompaniji.

Omjer vlasničkih udjela u zajedničkoj kompaniji Toplana Zenica je 50% u korist ArcelorMittal, 20% u korist Grada Zenica i po 15% za finske partnere KPA Unicon i FinnFund.

U sklopu nove toplane izgrađena su tri kotla od 50 t/h koji će koristiti plinove koji se generiraju u toku tehnološkog procesa ArcelorMittala – koksni i visokopećni plin.

Proizvedena energija će se koristiti za tehnološke potrebe ArcelorMittal Zenica, obezbijeđenje grijanja gradu Zenici, kao i proizvodnju električne energije.
Pored toga, radi se o ekološki prihvatljivom projektu jer će emisije SO2 iz fabrike biti skoro ravne nuli.

Generalni direktor Toplane Zenica d.o.o., Emir Krgo je u obraćanju prisutnima, između ostalog, naveo: „Trenutno smo pri samom kraju završetka projekta. Za velike, pogotovo energetske projekte potrebna je velika priprema. To su detaljne analize, kalkulacije, mogućnosti, efikasnost postrojenja i finansijska sredstva i taj dio smo uspješno završili. Pandemija koronavirusa imala je određen uticaj na realizaciju projekta, ali ne veliki. Prvi kotao smo pustili u probni rad krajem aprila ove godine. Drugi i treći kotao su pušteni u rad u posljednjih petnaestak dana. I praktično rade novi kotlovi. Stari kotlovi ne rade. U ovom momentu ne možemo reći da smo projekat završili, ali smo jako blizu kraja“.

U ranijim izjavama za medije gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je isticao da je Toplana Zenica generacijski projekat, čije su konkretne aktivnosti pokrenute na njegovu inicijativu početkom 2017. godine, kao i da su finansijska sredstva koja je Grad Zenica uplatio kao svoj ulog u zajedničkoj kompaniji osigurana bez kreditnog zaduženja.

Također je kazao da je implementacijom ovog projekta obezbjeđeno sigurno i stabilno grijanje Zenice čija se cijena neće mijenjati narednih sedam godina.
Generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta je kazao da je projekat realizovan zajedničkim snagama i zahvalio se svima koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Dodao je da se Grad Zenica u trenutku održavanja ceremonije u povodu završetka projekta izgradnje nove toplane zagrijava pomoću novih kotlova, a korištenje starih kotlova na ugalj postat će istorija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno