Politika

Saopćenje za javnost Foruma seniora SDP Zenica BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Saopćenje za javnost Foruma seniora SDP Zenica BiH – Iako je donošenje  Zakona o penzijsko – invalidskom osiguranju problematika viših političkih i zakonodavnih i izvršnih  organa u Federaciji Bosne i Hercegovine, zbog preko  24.000 penzionera, te svih zaposlenih Zenice, na koje se odnosi ovaj  Zakon, Forum seniora  Gradskog odbora SDP BiH Zenica upućuje građanima Zenica javno

SAOPĆENJE

Predloženi Zakon o penzijsko  – invalidskom osiguranju bitno odstupa od Strategije reforme penzionog sistema ranije usvojene  u Federaciji BiH. Zakon će uskoro biti  usvojen , voljom  većine okupljene oko SDA i HDZ-a. Oni već tri godine jedan ovako bitan reformski zakon žele progurati po hitnom postupku, što je suprotno svim demokratskim i poslovničkim  principima, u čemu im,  nažalost pomaže i otuđeno rukovodstvo Saveza penzionera Federacije BiH. Oni, iako kao nevladina organizacija, skupa sa Vladom Federacije prijete Parlamentu Federacije dovođenjem desetina hiljada penzionera pred Parlament, kako bi na njih vršili pritisak da donesu ovaj, vrlo nepravedan i diskriminirajući Zakon

Novi Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju ne odnosi se na sadašnje ,nego buduće penzionere, odnosno sadašnje radnike. Zato je to problematika ove populacije, a oni šute ili se   nemušto  oglašavaju. Pogubnost ovog Zakona je što će penzije onih koji sada  nepravedno imaju vrlo visoke plate, biti daleko više  od radnika iz realnog sektora, čije su plate vrlo niske, posebno u tekstilnoj industriji, polljoprivredi,  ugostiteljstvu,  metalskoj, drvnoj  industriji i slično. Ispravno je da penzije  zavise od  plaćenih doprinosa, ali visoke plate u  ministarstvima, agencijama, parlamentima i javnim  preduzećima  rezultiraće i  visokim  penzijama. Ako  vlasti nisu uspjele svojim instrumentima osigurati ujednačenije plate u Federaciji BiH, mogle su kroz Zakon o penzijsko – invalidskom osiguranju podići nivo najnižih penzija. Međutim, pošto Zakon predlažu i usvajaju oni koji i imaju najviše plate, on će, na njihovu sramotu, uskoro biti i usvojen.

SDP BiH ni ranije, a ni sada  neće podržati ovaj Zakon, upravo zbog svojih principa pravde i jednakosti i zbog toga što programski zastupa interese radnika, obespravljenih i siromašnih.

Forum seniora GO SDP BiH Zenica

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno